ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Κάδοι απόθεσης ληγμένων φαρμάκων σε 12.000 φαρμακεία ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Ειδικοί κάδοι στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να πετούν τα ληγμένα ή άχρηστα φάρμακα που έχουν στο σπίτι τους τοποθετήθηκαν και στα φαρμακεία της Τρίπολης

Έπειτα από πολλές απόπειρες με πρωτοβουλίες φαρμακευτικών συλλόγων και πιλοτικά προγράμματα, η διαχείριση των ληγμένων οικιακών φαρμάκων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων καταλήγουν σήμερα στις χωματερές, λαμβάνει πλέον μια επίσημη μορφή και τίθεται υπό τον εποπτεία του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.



Όπως ανέφερε στην Καθημερινή η πρόεδρος του ΙΦΕΤ Ελένη Τσάγκαρη, το πρόγραμμα διαχείρισης οικιακών φαρμάκων αφορά την τοποθέτηση ειδικών περιεκτών μονής εισόδου στα 12.000 φαρμακεία όλης της χώρας (σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο), η οποία θα ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες, με στόχο έως 15-20 Φεβρουαρίου να έχουν καλυφθεί οι αστικές περιοχές της χώρας. Οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν στους περιέκτες φάρμακα που έχουν στο σπίτι τους και τα οποία είτε δεν χρησιμοποιούν πλέον καθώς έχει τελειώσει η θεραπεία είτε έχουν λήξει, και τα οποία «είθισται» να καταλήγουν στις σακούλες σκουπιδιών και στις χωματερές, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον.

Τα οικιακά φάρμακα θα παραλαμβάνονται από τους περιέκτες όταν αυτοί θα έχουν γεμίσει, από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος. Αυτοί θα ξεκλειδώνουν τους κάδους με ειδικό κλειδί (πασπαρτού), θα παραλαμβάνουν σε ειδική σακούλα το περιεχόμενο και θα μεταφέρουν τα φάρμακα στις κατά τόπους αποθήκες με τελικό προορισμό -όταν θα συγκεντρωθεί ικανή ποσότητα- τον χώρο αποθήκευσης που διαθέτει ο ΙΦΕΤ στη Μαγούλα. Σύμφωνα με την κ. Τσάγκαρη, ο ΙΦΕΤ έχει αναπτύξει ειδικό σύστημα εποπτείας εντολών μεταφοράς, προκειμένου η όλη διαδικασία να ελέγχεται αυστηρά.

Τα φάρμακα που θα συγκεντρώνονται στον αποθηκευτικό χώρο θα «εξάγονται» σε μονάδες αδρανοποίησης της Ευρώπης. Σχετικές μονάδες υπάρχουν στη Γερμανία (με αρκετά παραρτήματα και σε άλλες χώρες) και στην Ισπανία. Από τις μονάδες θα επιστρέφεται πρωτόκολλο καταστροφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός του όγκου των φαρμάκων που θα συλλέγονται. Σε πιλοτικό πρόγραμμα που είχε εφαρμόσει στο παρελθόν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχαν συγκεντρωθεί σε ένα χρόνο 15 τόνοι ληγμένα φάρμακα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η κ. Τσάγκαρη, «όποια εκτίμηση για το σύνολο της χώρας είναι παρακινδυνευμένη, καθώς τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με ένα πρόγραμμα που στοχεύει στο να γίνει συνείδηση στον κάθε Έλληνα η πρακτική της απόθεσης των οικιακών φαρμάκων σε ειδικούς κάδους. Και με δεδομένο ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται εθνική προσπάθεια στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι να δημιουργηθεί -σε δεύτερο χρόνο- μονάδα αδρανοποίησης φαρμάκων και στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη αυτής της μονάδας θα γίνει με σύμπραξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και αφού τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες (περιβαλλοντικές μελέτες κ.ά.), και με οπτική αναπτυξιακή, αφού θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη