ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ: Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ

Δημοφιλή φάρμακα εξοστρακίζονται από τα συνταγολόγια των ασφαλισμένων, καθώς το επόμενο διάστημα οι γιατροί θα κληθούν να συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία τους. Οι ασθενείς θα πηγαίνουν στο φαρμακείο όπου ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το φθηνότερο γενόσημο - δηλαδή αντίγραφο - σε μια προσπάθεια συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Με τον τρόπο αυτόν αλλάζουν χέρια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ: αυτό είναι το ποσό που εκτιμάται ότι θα μετακινηθεί από τις εταιρείες που παράγουν πρωτότυπα σε εκείνες που διακινούν γενόσημα.
Οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες έχουν «κλειδώσει» από την αρμόδια επιτροπή υπό τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννη Τούντα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά.
Για παράδειγμα, το φάρμακο για το στομάχι με την εμπορική ονομασία Losec περιέχει τη δραστική ουσία ομεπραζόλη.
Μέσα στο επόμενο διάστημα οι γιατροί, αντί να γράφουν την ονομασία του φαρμάκου, θα γράφουν μόνο τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα οφείλει να δώσει στον ασφαλισμένο ένα ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (γενόσημο).
«Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα με τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των συμβεβλημένων με τα ασφαλιστικά ταμεία», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι πρώτο στα κριτήρια για την κατάρτιση της λίστας ήταν να μη συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν φάρμακα χρονίων παθήσεων, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη θεραπεία των ασθενών. Ετσι, από τις 100 πρώτες σε δαπάνη δραστικές ουσίες επελέγησαν οι πιο... ανώδυνες για τη θεραπεία των ασθενών.
Βασικό επίσης κριτήριο αποτέλεσε ο ικανοποιητικός αριθμός αντιγράφων (περισσότερα από τρία γενόσημα) για κάθε δραστική ουσία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη των πληθυσμιακών αναγκών.
«Στη Γερμανία μόλις το 20% των συνταγολογιών αφορά πρωτότυπα φάρμακα. Το ποσοστό αυτό καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων και βαριά ασθενών, λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες νοσηρότητας. Αντίστοιχος εξορθολογισμός θα πρέπει να επιτευχθεί και στη χώρα μας,», προσθέτει ο κ. Δημόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση των αντιγράφων φαρμάκων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 18%, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι η καθολική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει μόνο στην περίπτωση που καταγραφεί υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης βάσει του «κλειστού προϋπολογισμού».
Η εξοικονόμηση πόρων στην περίπτωση που αυξηθεί ο όγκος των αντιγράφων σκευασμάτων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τα γενόσημα: Μια απόπειρα επιστημονικής προσέγγισης».
Ειδικότερα, ο οικονομολόγος της Υγείας και συνεργάτης της Σχολής Κώστας Αθανασάκης υπογράμμισε ότι η αύξηση του μεριδίου αγοράς (όγκος πωλήσεων) των γενοσήμων στο 35% μπορεί να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 372 εκατ. ευρώ.
Αν εξάλλου επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει οι δανειστές της χώρας για αύξηση στο 50%, τότε η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθεί κατά 528 εκατ. ευρώ.
Ο σχετικός κατάλογος που κατήρτισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) περιλαμβάνει ευρέως διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά. Οι δραστικές ουσίες είναι οι εξής: OMEPRAZOLE, CLARITHROMYCIN, CIPROFROXACIN, LANSOPRAZOLE, CEFUROXIME ACETIL, CETIRIZINE, AZITHROMYCIN, CEFBROZIL, MELOXICAM και FLUCONAZOLE. Αντιστοιχούν σε δημοφιλή φάρμακα όπως πχ Losec, Klaricid, Ciproxin, Laprazol, Zinadol, Zyrtec, Zithromax, Procef, Movatec, Fungastatin. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη