Ένταξη Έργων στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 - Ανάπλαση οδικού άξονα Φαρών στην Καλαμάτα συνολικού προϋπολογισμού 1.977.898,46 €


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση ακόλουθου έργου στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 συνολικού προϋπολογισμού 1.977.898,46



Ειδικότερα,

«Ανάπλαση οδικού άξονα Φαρών στην Καλαμάτα» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης  1.977.898,46 €.



Αντικείμενο της πράξης είναι η διεύρυνση του δυτικού πεζοδρομίου της οδού Φαρών από το ύψος της οδού Αριστοτέλους μέχρι την οδό Ναυαρίνου, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα της ασφαλούς και άνετης κίνησης των πεζών, και η ανακατασκευή και διαπλάτυνση του νότιου πεζοδρομίου της οδού Πλάτωνος, από την Φαρών έως την συμβολή της με το ανατολικό πεζοδρόμιο της οδού Αριστομένους.

Το συνολικό μήκος της ανάπλασης ανέρχεται σε 1.200 μέτρα. (950 μέτρα της οδού Φαρών και 250 μέτρα της οδού Πλάτωνος).

Περιορίζεται το πλάτος του σημερινού οδοστρώματος στους προαναφερθέντες δρόμους κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται για μεν την οδό Φαρών μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,5 μέτρων για τη διέλευση αυτοκινήτων, μικρών φορτηγών διανομής εμπορευμάτων και λεωφορείων, για δε την Πλάτωνος , δύο λωρίδες κυκλοφορίας στην ίδια κατεύθυνση (ανατολή – δύση) πλάτους 3 μέτρων.

Το πλάτος του δυτικού πεζοδρομίου σε όλο το μήκος της Φαρών θα ανέλθει κατά μέσο όρο σε 5 μέτρα, από περίπου 3,25 – 3,30 που είναι σήμερα, στην δε Πλάτωνος το μέσο πλάτος του νέου πεζοδρομίου θα κυμαίνεται από 3 μέτρα κατ΄ ελάχιστο έως 4 μέτρα, με εξαίρεση το τμήμα μπροστά από το ΙΚΑ, όπου το πλάτος του πεζοδρομίου θα φτάσει και τα 8 μέτρα.

Σε όλα τα διευρυμένα πεζοδρόμια και σε κάθε ΟΤ, προβλέπονται εσοχές πλάτους 2,10 μ για την στάθμευση επιβατικών οχημάτων, αυτοκινήτων διανομής εμπορευμάτων και οχημάτων ΑμεΑ. Στις γωνίες των Οικοδομικών Τετραγώνων τα πεζοδρόμια θα είναι πιο πεπλατυσμένα, ιδιαίτερα σε αυτά όπου θα υπάρχουν διαβάσεις πεζών και υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων. Στα σημεία αυτά το πλάτος του πεζοδρομίου θα φτάνει μέχρι και τα 7 μέτρα.

Το έργο αφορά σε επιφάνειες συνολικού εμβαδού 5.800μ2 για τα διευρυμένα πεζοδρόμια και 1.270μ2 για τις θέσεις στάθμευσης σε εσοχή, εκτός του οδοστρώματος της οδού Φαρών και Πλάτωνος και των συναρμογών τους με τους κάθετους σε αυτούς δρόμους, που καταλαμβάνουν επιφάνεια περίπου 11.000μ2.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη