ΟΑΕΔ - ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Σε οικονομικό αδιέξοδο είναι ο ΟΑΕΔ, που αναζητά 260 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να καταβάλει κανονικά τα επιδόματα (π.χ. ανεργίας) μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σε οικονομικό αδιέξοδο είναι ο ΟΑΕΔ, που αναζητά 260 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να καταβάλει κανονικά τα επιδόματα (π.χ. ανεργίας) μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα απαιτούνται 120 με 150 εκατομμύρια ευρώ για να υλοποιηθεί μια σειρά δράσεων, όπως η επιδοτούμενη απασχόληση 35.000 ανέργων στους δήμους (χρήματα που μπορούν να προέλθουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων)

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου οι δαπάνες για τις παροχές (ανεργίας, μητρότητας κ.ά.) θα είναι 1,22 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή οι εισροές εσόδων στον Οργανισμό εκτιμάται πως θα είναι 920 εκατομμύρια ευρώ (αν συνεχιστεί ομαλά η ροή εσόδων από το ΙΚΑ).

Επομένως υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί με «εξτρά» χρηματοδότηση για να καταβληθούν ομαλά όλες οι παροχές, μεταξύ των οποίων και τα επιδόματα ανεργίας. «Αγκάθι» αποτελεί η αύξηση της ανεργίας αλλά και η μείωση εισπράξεων από τις εισφορές του ΙΚΑ.

Επιστολή
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έχουν ενημερωθεί οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, ενώ ο διοικητής του Οργανισμού έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Εργασίας Αν. Ρουπακιώτη.


Μιλώντας στο «Εθνος» ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, τονίζει πως «με τα σημερινά δεδομένα προκύπτει ένα ταμειακό έλλειμμα ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες του χρόνου, με την προϋπόθεση πως μέχρι τότε θα καταβάλλονται τα προϋπολογισμένα έσοδα από το ΙΚΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το πρόβλημα αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί όχι μόνο λόγω της ανεργίας αλλά και από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις».

Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο υπήρξε περικοπή του επιδόματος ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται με το μειωμένο πλέον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Παράλληλα, η τρόικα έχει ζητήσει να περάσουν από «κόσκινο» όλα τα επιδόματα που χορηγούν στους ασφαλισμένους τα Ταμεία και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Πρόνοιας.

ΠΗΓΗ: ethnos

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη