ΜΗΛΑ ΠΙΛΑΦΑ ΚΑΙ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ ....


Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς με πρωτοβουλία του Δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη.

 

Δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Δημάρχου Τρίπολης κ. Γιάννη Σμυρνιώτη στο Δημαρχείο.

 

Συγκεκριμένα:

 

Την Τετάρτη 24/10/12 έγινε συνάντηση  με εκπροσώπους των μηλοκαλλιεργητών και των εμπόρων που διακινούν τα μήλα της περιοχής μας.

 

Συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τόσο την καλλιέργεια όσο και την εμπορία των μοναδικών  ΠΟΠ μήλων Τριπόλεως Ντελίτσιους Πιλαφά και κατεδείχθη η ανάγκη να γίνει προσπάθεια γιά την βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας συντήρησης του παραγόμενου προϊόντος και σταθεροποίησης κατά το δυνατόν της ετήσιας παραγωγής ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να τοποθετηθεί ποιοτικό  προϊόν  σε περισσότερα σημεία πώλησης στην ελληνική αγορά.

 

 Από τον Δήμο ζητήθηκε να συνεχίσει τις επιτυχημένες δράσεις του για την ανάδειξη και προβολή του προϊόντος και να στοχεύσει  με την παρουσία του  σε τοπικές εκθέσεις στο να «ξαναθυμίσει» το Μήλο Πιλαφά σε περιοχές που πριν κάποια χρόνια κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλλά σήμερα δεν καταναλώνουν καμία ποσότητα.

 

Την Πέμπτη 25/10/12 το βράδυ έγινε συνάντηση με το σύνολο σχεδόν των οινοποιών που δραστηριοποιούνται εντός της ζώνης του "Μαντινεία".

 

Έγινε μια εποικοδομητική  συζήτηση,  αναφέρθηκαν οι προοπτικές και τα προβλήματα του κλάδου και αποφασίσθηκε να γίνουν κάποιες ενέργειες που αφενός μεν θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων τόσο της καλλιέργειας όσο και του κρασιού και αφετέρου θα βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και προώθηση του προϊόντος στην εσωτερική αγορά και το εξωτερικό.

 

Από την πλευρά του Δήμου έγινε γνωστό ότι ήδη στο πρόγραμμα Leader κατετέθη πρόταση(και αναμένεται η ένταξή της)  ύψους 24.000 ευρώ για διοργάνωση το 2013 «Γιορτής κρασιού» στις Δημοτικές Ενότητες Μαντινείας και Κορυθίου .

Η « Γιορτή Κρασιού» θα περιλαμβάνει διοργάνωση ημερίδων, γευσιγνωσίες, ποδηλατικό γύρο, θεατρικές παραστάσεις ,κλπ.

 

Για το πρόγραμμα εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση θα κατατεθεί πρόταση για δράσεις σχετικές με την ποικιλία Μοσχοφίλερο και το ΠΟΠ κρασί ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ.

 

Οι  ενέργειες και δράσεις που αποφασίστηκαν και  θα γίνουν με πρωτοβουλία και συντονισμό από τον Δήμο Τρίπολης είναι οι ακόλουθες:

 

 

1.    Ιδρυση Τοπικού  Συμβουλίου "Μαντινεία"στο οποίο θα συμμετέχουν

αμπελοκαλλιεργητές, οινοποιοί, γεωπόνοι και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική και εμπορική διαδικασία(έμποροι κρασιού, εστιάτορες, κλπ)

 

 

2.    Συμμετοχή στην VINEXPO. Θα εξετασθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε

συνεργασία με το επιμελητήριο στην μεγαλύτερη έκθεση κρασιού που γίνεται στις αρχές του 2013 στην Γαλλία.

 

3.    Θα υπάρξει απόλυτη στήριξη και καθολική συμμετοχή όλων των

παρισταμένων στις δράσεις του Δήμου για ανάδειξη, προβολή και προώθηση του προϊόντος αλλά και όλων των ποιοτικών τοπικών προϊόντων γενικότερα.  

 

Από την πλευρά των οινοποιών θα καταβληθεί προσπάθεια για την διοργάνωση στην περιοχή μας σημαντικών εκδηλώσεων (συνέδρια, κλπ) που θα συμβάλλουν στην προβολή του προϊόντος αλλά και της περιοχής γενικότερα.

 

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης και στις δύο συναντήσεις υπενθύμισε  ότι  πρωταρχικό στόχο για τον Δήμο αποτελεί η τόνωση της Τοπικής Οικονομίας και του Πρωτογενή Τομέα και για τον λόγο αυτό θα συνεχίσει και θα διευρύνει τις μέχρι σήμερα, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένες δράσεις του, ενώ παράλληλα  τόνισε  ότι ο Δήμος είναι "ανοικτός" να υιοθετήσει και να προωθήσει οποιαδήποτε πρόταση συμβάλλει στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

 

Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν από την πλευρά του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, ο Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα Πρωτογενή Τομέα κ .Κων. Μαλλίρης και ο Γεωπόνος κ. Αντ. Μητρόπουλος ενώ στην συνάντηση με τους Οινοποιούς συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος κ. Ζαφείρης Μπισιούλης.

 

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη