ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ « ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ»


Περί αποχώρησης 

Θα τιμήσουμε την ψήφο και την εμπιστοσύνη των δημοτών.

Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το μέλλον του τόπου μας.

Αποχωρούν όσοι φοβούνται. Εμείς είμαστε δυνατοί γιατί έχουμε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

 

Είμαστε εδώ με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το υλοποιούμε μέσα σε αυτό το κλίμα, το οποίο είναι τραγικά δυσμενέστερο από το 2011 που αναλάβαμε και βλέπετε ότι γίνονται σημαντικά πράγματα .

 

Συνεχίζουμε το έργο μας, το καλοκαίρι η πόλη θα έχει αλλάξει μορφή.  

Ήδη εγκρίθηκε η ανάθεση της ολοκλήρωσης  της Πλατείας Άρεως από την οικονομική επιτροπή και χθες πραγματοποιήθηκε η δημοπράτηση της β’ φάσης της Πλατείας Άρεως, έργο που είναι ενταγμένο στις αστικές αναπλάσεις  του ΕΣΠΑ,.

 

Περί απορριμμάτων

 

Ο Δήμος Τρίπολης οδηγεί σε λύση το θέμα των απορριμμάτων.

 

Όπως γνωρίζετε,  στείλαμε ήδη  επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αναλύοντας διεξοδικά την κατάσταση.

Μάλιστα, μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες το θέμα ανατέθηκε σε αντιεισαγγελέα με τον οποίο είχα και επικοινωνία και του ανέφερα τις απόψεις μας και προφορικά και το θέμα παίρνει το δρόμο του.

 

Εμείς δεν έχουμε αλλάξει ούτε γράμμα από τις απόψεις μας.  Από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ με την ψήφο των συμπολιτών μας και  ανέλαβα τη θέση του Δημάρχου τηρούμε τις δεσμεύσεις μας μέχρι κεραίας, σε αντίθεση με άλλους.

 

Επιπλέον, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία η Περιφέρεια υπέβαλε μελέτη  περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να υλοποιηθεί το σύστημα διαχείρισης που συμφωνήσαμε όλοι, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας, την έλεγξε και  την διαβίβασε στο περιφερειακό συμβούλιο για γνωμοδότηση.

 

Παράλληλα, στο τελευταίο συμβούλιο  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, συναποφασίσαμε να ζητήσουμε και πάλι συνάντηση με τον  αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Καλαφάτη  για εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την υλοποίηση  αυτής της διαδικασίας  για μια  διαχείριση .

 

Φυσικά το θέμα των απορριμμάτων και ο τρόπος με τον οποίο το διαχειρίστηκε διαχρονικά η ελληνική πολιτεία με οποιαδήποτε μορφή, είτε ως κεντρική διοίκηση, είτε ως δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, είτε ως παλιοί φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων , είτε ως Περιφέρεια Πελοποννήσου (κρατική και αιρετή) δημιούργησε αυτό το αδιέξοδο.

 

Αυτό το αδιέξοδο κληθήκαμε να το διαχειριστούμε. Φυσικά και ο τρόπος και οι πόροι που πρέπει να δαπανηθούν προκειμένου να διατηρείται στοιχειωδώς καθαρή η πόλη δημιουργεί αυτό το πρόβλημα και υπάρχει οπωσδήποτε μια δαπάνη μεγαλύτερη από το να χρησιμοποιήσουμε τη χωματερή που απέχει 2 χιλιόμετρα από την πόλη να τα αποθέτουμε όπως γινόταν.

Η άλλη λύση είναι να  αφήνουμε τα σκουπίδια μες στην πόλη όπως έγινε στον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία  και να επιδιώξουμε να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη ο Δήμος για να ξανανοίξουν οι χωματερές όπως έγινε και εκεί.

 

 Εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε τέτοια λύση.

 

Εμείς θέλουμε να πιέσουμε ώστε να δρομολογηθεί μια  περιβαλλοντικά ορθή μεταβατική λύση.

 

Και αυτό συναποφασίσαμε να είναι το σύστημα διαλογής, κομποστοποίησης και δεματοποίησης του υπολείμματος και παράλληλα  να στηρίξουμε την προσπάθεια της περιφέρειας ώστε να τελειώσει σύντομα ο διαγωνισμός για την οριστική λύση.

 

Δυστυχώς δεν έχουμε χρονικά περιθώρια.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αναγκαζόμαστε να διαχειριζόμαστε προβλήματα τα οποία δεν είναι δικά μας. 

 

Αλλά τελικά και μιλάω συγκεκριμένα για τα απορρίμματα , τελικά τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος έχει την αρμοδιότητα και την διαχείριση .

 

 Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να είναι καθαρή η πόλη. 

 

Εμείς έχουμε μόνο την αρμοδιότητα της αποκομιδής που και αυτή είχε θεσμικά προβλήματα γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με ιδιώτες, λύθηκε μετά από 17, 18 μήνες .

 

Περί βιοαερίου

 

Καλή η πρόταση του συμβούλου της μειοψηφίας. Επιτέλους ακούσαμε  κάτι.

 

Θα έπρεπε όμως να ξέρει ότι η παραγωγή βιοαερίου είναι  αποτέλεσμα της διαδικασίας διαχείρισης, αποτέλεσμα της χώνευσης  των οργανικών αποβλήτων, και αφού παραχθεί το βιοαέριο  τότε μπορεί να συλλεγεί και να χρησιμοποιηθεί  για την παραγωγή ενέργειας.

 

Φυσικά και αυτή η πρόταση μπαίνει στο τραπέζι και είναι δεκτή αλλά το βασικό είναι να τελειώνουμε με το μεταβατικό διάστημα , γιατί όπως βλέπετε ο διεθνής διαγωνισμός καθυστερεί γιατί είναι σίγουρα μια πρωτόγνωρη διαδικασία αυτή που επιχειρείται με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σαν τέτοια  είναι πιθανό να παρουσιάσει κάποια προβλήματα .

 

Περί οικονομικής διαχείρισης

 

Το 2011 μειώσαμε τις δαπάνες συγκριτικά με το 2010 , περίπου 35% .

 

Σύντομα θα παρουσιαστούν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση δαπανών παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δαπανών προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους που συνεχώς εξασφαλίζουμε και οποίοι προορίζονται  για συγκεκριμένες δράσεις που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν άσκοπες δαπάνες.”

 

                                                                     O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη