ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ


Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Γιώργου Παπαδημητρίου  για τις καταστροφές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση  στη γεωργική παραγωγή καθώς και για το θέμα των αποζημιώσεων.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Τρίπολης  Γιώργος Παπαδημητρίου σχετικά με τα προβλήματα που δημιούργησε η χαλαζόπτωση στη γεωργική παραγωγή  όπως και για το θέμα των αποζημιώσεων δήλωσε:

Είναι γεγονός για μια ακόμη φορά ότι ένα έντονο καιρικό φαινόμενο το οποίο δεν διήρκησε και ιδιαίτερα σε μεγάλο χρόνο δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη γεωργική παραγωγή.

Υπάρχουν ζημιές στις δημοτικές κοινότητες όπως  η κατάρρευση των δυο τοίχων στα δημοτικά σχολεία Νεστάνης και Στενού, οι οποίες άμεσα θα αντιμετωπιστούν .

 Βεβαίως ένα ακόμη  σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε σε καλλιέργειες στην περιοχή η οποία οριοθετείται περίπου στο Δήμο Κορυθίου από το Νεοχώρι μέχρι την περιοχή Φτέρη στη Μηλιά όπως  και σε κάποιες τοπικές κοινότητες της Τρίπολης που είναι προς την περιοχή αυτή.
Η ζημιά η οποία έγινε από την χθεσινή χαλαζόπτωση  είναι πραγματικά πολύ μεγάλη σε ότι αφορά το μήλο Τριπόλεως Delicius Πιλαφά , το οποίο στην περιοχή του Ζευγολατιού είχε συγκομιστεί περίπου στο 50% της ποσότητας στην οποία υπάρχει. Από την ποσότητα η οποία έχει απομείνει ασυγκόμιστη στα δέντρα με μία εκτίμηση που κάναμε σήμερα το πρωί με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Τρίπολης κ. Αγγελόπουλο και τον επόπτη τον κ. Ασσιούρα ξεκινάει από το 30%  περίπου και φτάνει μέχρι το 100%.  Ήδη έχουν γίνει από τους τοπικούς ανταποκριτές οι αναγγελίες .

Η ζημιά που προκλήθηκε από τη χαλαζόπτωση εκτός  από το μήλο Delicius είναι και σε καλιέργειες κηπευτικών  όπως κουνουπίδια, λάχανα και ντομάτες.

 Η διαδικασία η οποία υπάρχει είναι πολύ γνωστή πλέον ,έχει γίνει ήδη η αναγγελία από τους ανταποκριτές και θα ακολουθήσει η διαδικασία των δηλώσεων  εκ μέρους των παραγωγών  έτσι ώστε να γίνουν οι εκτιμήσεις.


ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΛΟ ΝΤΕΛΙΣΙΟΥΣ

Για το  μήλο Τριπόλεως Delicius Πιλαφά όμως σε μια συνάντηση που υπήρξε σήμερα το πρωί με τους υπεύθυνους του ΕΛΓΑ  Τρίπολης , στην περιοχή Ζευγολατιού, επειδή υπάρχει μια ιδιαιτερότητα ότι το προιόν είναι σε στάδιο συγκομιδής και δε μπορεί να περιμένει τη διαδικασία του ΕΛΓΑ των 15 ημερών που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι δηλώσεις , ο κ. Αγγελόπουλος με τον κ. Ασσιούρα δέχτηκαν από αύριο το πρωί να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις.  Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα στους παραγωγούς από την επόμενη μέρα να μπορούν να συγκομίσουν την παραγωγή που υπάρχει , να διαλέξουν τι υπάρχει καλό και να πεταχτεί αυτό  που  έχει τη ζημιά.  Για το λόγο λοιπόν αυτό θέλω να πω ότι ειδικά οι μηλοπαραγωγοί  θα πρέπει να κάνουν άμεσα δηλώσεις , σήμερα – αύριο το πρωί έτσι ώστε ο ΕΛΓΑ Τρίπολης να έχει στα χέρια του την κατάσταση των πληγέντων και να ξεκινήσει τις  εκτιμήσεις.
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά ένα καιρικό φαινόμενο πήρε τα χέρια του παραγωγού από την τσέπη του παραγωγού όπως λένε οι άνθρωποι, το εισόδημα το οποίο αντλώνταν από τα Delicius και οι μόχθοι και οι κόποι μιας χρονιάς πήγαν χαμένοι .

Όσο καλή εκτίμηση και αν γίνει, που θα γίνει είμαστε βέβαιοι γι αυτό , καθώς ο ΕΛΓΑ Τρίπολης στις εκτιμήσεις του είναι πάντοτε ακρ ιβής ,είναι κοντά στην πραγματικότητα ,θα  αποζημιωθούν κάποιοι παραγωγοί  ,όμως θα υπάρξει και ένα μεγάλο κομμάτι παραγωγών στους οποίους θα υπάρξει μια απώλεια , σοβαρή απώλεια εισοδήματος γιατί διακινούνταν σε λαικές αγορές και θα είχαν μια καλύτερη τιμή να αποκομίσουν .

Αυτό λοιπόν που έχει σημασία είναι να γίνουν αύριο το πρωί ,Τετάρτη 31 Οκτωβρίου , οι δηλώσεις για τον ΕΛΓΑ για τα μήλα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη