Στην Βενετία με το πρόγραμμα ʼʼΙστορική μνήμη του Δήμου Πύλου-Νέστοροςʼʼ η Περιφέρεια Πελοποννήσου‏


Την πόλη της Βενετίας επισκέφτηκε στις 18 Δεκεμβρίου πελοποννησιακή αντιπροσωπεία στα πλαίσια του ευρωπαϊκού οργανισμού ‘’Marco Polo System’’ και της συνεργασίας με το Δήμο Βενετίας στο πρόγραμμα με τίτλο ’’Ιστορική μνήμη του Δήμου Πύλου-Νέστορος’’.

Η αντιπροσωπεία  αποτελούνταν από τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Απόστολο Ε. Παπαφωτίου, τον βουλευτή κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, από το Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος κ. Δημ. Καφαντάρη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Πετρόπουλο, το Δημοτικό Σύμβουλο Κων. Νικήτα, την κ. Βασιλική Εγγλέζου Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, τον κ. Andrea Nanneti, Σύμβουλο του Δήμου και μέλος του Δ.Σ.  του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Η επίσκεψη αυτή ήταν σε συνέχεια συναντήσεων που είχαν προηγηθεί στην Πύλο, ανάμεσα στο Δήμαρχο κ. Καφαντάρη και το Διαχειριστή του Ευρωπαϊκού οργανισμού Marco Polo System, κ. Pietrangello Pεtteno, όπου τέθηκαν τα θεμέλια της μεταξύ τους συνεργασίας και της Πελοποννήσου γενικότερα, με τον οργανισμό.

Το ενδιαφέρον της Βενετίας για την Πελοπόννησο είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν  ιστορικές περίοδοι που συνδέουν τους βενετούς  και τους έλληνες. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις τόσο με το Δήμο Βενετίας όσο και με την Περιφέρεια του Βένετο, σε υψηλό επίπεδο, υπήρξαν επιτυχημένες. Παρουσιάστηκε με καθαρό και ολοκληρωμένο τρόπο όχι μόνο οι μοναδικές δυνατότητες της περιοχής του Δήμου Πύλου – Νέστορος αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Τα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων επικεντρώθηκαν στις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο περιοχών,  στην αξιοποίηση των υπαρχόντων πολιτιστικών πόρων, του πολιτιστικού τουρισμού, της γαστρονομίας και της τέχνης. Συγκεκριμένα:

1) Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τουρισμό, σε συνδυασμό με τη γαστρονομία, με σύγχρονη ενεργοποίηση της παράδοσης στο χώρο της διατροφής. Η συμμετοχή της γαστρονομίας στην διατύπωση του τουριστικού προϊόντος είναι ιδιαίτερα επικερδής και προσφιλής. Η Πελοπόννησος με τα αγνά προϊόντα και τις ιδιαίτερες γαστρονομικές παραδόσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστική και δύναται, με κοινές δράσεις, να προσελκύσει μεγάλο αριθμό, με ειδικά ενδιαφέροντα, τουριστών. Η Μεσογειακή – Ελληνική διατροφή και η Μεσογειακή – Ελληνική δίαιτα είναι σημαντική στοιχεία που καθορίζουν τόπους προορισμού. Η Πελοπόννησος είναι η καρδιά αυτή της διατροφής.

2) Θα γίνει πλήρης αξιοποίηση των προγραμμάτων που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, από τη πλευρά  του Δήμου και της Περιφέρειας, με σύγχρονη αύξηση αντικειμένων και δραστηριοτήτων.

3) Από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατατέθηκε η πρόταση της δημιουργίας Δικτύου Κάστρων Πελοποννήσου και αρχαίων Λιμένων. Στην πρόταση αυτή, η οποία είναι σε εξέλιξη, εντάσσονται και οι λιμένες και τα κάστρα τα οποία κατασκεύασαν οι Βενετοί στην Πελοπόννησο ή ακόμα και τα κάστρα στα οποία υπήρξε Βενετσιάνικη παρουσία. Τα Βενετικά κάστρα της Κορώνης και Μεθώνης και τα υπόλοιπα Ελληνικά της Πελοποννήσου θα αποτελέσουν κέντρα ειδικών διαδρομών με ιστορική και αρχαιολογική σημασία.

4) Ο υπάρχον “Άτλαντας” της Μεσογείου πρέπει να περιλάβει και όλα τα κάστρα της Πελοποννήσου.

Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας του Βένετο είναι πλέον πιο σφυρηλατημένη. Έχουμε κοινό σκοπό τη δημιουργία της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιουνίου Πελάγους, της οποίας αναμένεται η ολοκλήρωση σύντομα. Εκεί εντάσσονται πολλές δράσεις και πολιτικές για κοινούς στόχους μεταξύ των δύο Περιφερειών που θα μας φέρουν ακόμα πιο κοντά.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανασχεδιάζει και ‘’επικαιροποιεί’’ στρατηγικά  τις πολιτικές που σχετίζονται με τον τουρισμό, αναζητώντας εναλλακτικά πεδία δράσης, σε σχέση με αυτόν, πέρα από τις παραδοσιακές πρακτικές.

Αξιοποιεί την ιδιαιτερότητα της Πελοποννήσου ως ‘’σταυροδρόμι’’ ιστορίας  και πολιτισμού και την  αναδεικνύει σε συγκριτικό πλεονέκτημα με την υλοποίηση εξειδικευμένων θεματικών  πολιτικών.         

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη