Πρόταση για την διαχείρηση των απορριμμάτων‏


ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΔΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 

Πρόταση του δημοτικού συμβούλου Πέτρου Καλτεζιώτη , Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ

 

Στις 10 Δεκεμβρίου 2012, κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίπολης, μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω μια  διαφορετική πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις της πόλης μας.

Κύρια ιδέα της πρότασης μου αποτελεί η απομάκρυνση των σημερινών κάδων (πράσινων και μπλε) που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά της πόλης. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι κάδοι στους δρόμους της πόλης είναι αποκαρδιωτική. Οι περισσότεροι έχουν σημαντικές φθορές, είναι βρόμικοι, μυρίζουν άσχημα (ιδίως το καλοκαίρι), με πολλά σκουπίδια έξω από αυτούς και μόνιμους επισκέπτες σκύλους και γάτες. Όταν την εικόνα αυτή την αντικρίζουμε στις εισόδους της πόλης, στις πλατείες, στους κεντρικούς δρόμους, δίπλα σε σχολεία, σε εκκλησίες, σε μνημεία και τουριστικά αξιοθέατα, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό.  

Οι συμπολίτες μας που έχουν την ατυχία να φιλοξενούν έξω από το σπίτι τους ή κάτω από το παράθυρο τους έναν κάδο απορριμμάτων συνήθως βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης.  Είναι πραγματικά άδικο μια ολόκληρη γειτονιά να ξεφορτώνει τα σκουπίδια της άναρχα, χωρίς κανόνες και κυρίως χωρίς σεβασμό έξω από το σπίτι ενός συμπολίτη μας.

Τι θα αντικαταστήσει τους κάδους; Που θα εναποθέτουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις τα  σκουπίδια τους, μέχρι να τα παραλάβουν τα ειδικά φορτηγά του Δήμου;

Έξω από κάθε κατοικία και από κάθε επιχείρηση, προτείνω, να εγκατασταθεί ένας μικρός κάδος, έτσι ώστε ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τα σκουπίδια που παράγει και για την σωστή φύλαξη τους μέχρι να τα περισυλλέξουν οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου. Οι μικροί κάδοι μπορούν να βρίσκονται έξω από κάθε κατοικία ή ακόμα καλύτερα μέσα εφόσον η κατοικία διαθέτει χώρο. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βγάζουν τα απορρίμματα συγκεκριμένη ώρα και ημέρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα έχει ορίσει η υπηρεσία Καθαριότητας. Το σύστημα αυτό είναι δίκαιο και θα βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της πόλη μας. 

Η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο με την τοποθέτηση σε κάθε νοικοκυριό μικρών συσκευών κομποστοποιήσης  έτσι ώστε τα οργανικά υπολείμματα να μετατρέπονται σε λίπασμα με προορισμό  τον κήπο ή τις γλάστρες.    

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια πολύπλοκη υπόθεση και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από όλους. Οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου θα πρέπει καθημερινά  να ενημερώνουν τους πολίτες και να επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των κανόνων καθαριότητας της πόλης.

Θεωρώ ότι η τοπική κοινωνία είναι πλέον ώριμη να αλλάξει συνήθειες και να ακολουθήσει νέα μοντέλα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη