Η ημερίδα για τις Καινοτόμες και Εναλλακτικές Καλλιέργειες στο Άστρος


 

Η παρουσία πλήθος συμμετοχόντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία και στο Άστρος ενισχύοντας τον ενημερωτικό χαρακτήρα της ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μέλος του Enterprise Europe Network, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, στην κατάμεστη αίθουσα του ιδρύματος Ζαφείρη, με θέμα «Καινοτόμες και Εναλλακτικές Καλλιέργειες»

                          

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Παναγιώτης Μαντάς.

Παρόντες στην ημερίδα ο δήμαρχος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας κ. Σκαντζός και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Μαντάς ανέφερε ότι η διέξοδος της τοπικής και όχι μόνο οικονομίας είναι η απασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Πιο συγκεκριμένα, «το 60% της Αρκαδικής γης παραμένει χέρσο και ανεκμετάλλευτο. Οι Αρκάδες έχουμε παραμελήσει πολύ τον πρωτογενή μας τομέα τα τελευταία χρόνια και ίσως η κρίση να αποτελεί τελικά μία ευκαιρία για να επανεκτιμήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της Αρκαδικής γης. Οι νέες, εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες έχουν πυροδοτήσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων τον τελευταίο καιρό, ανθρώπων που αναζητούν τρόπους να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ή να ξεκινήσουν μία νέα δραστηριότητα»

 

Οι ομιλητές, πριν από την έναρξη των παρουσιάσεων τους, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την όλη διοργάνωση του Επιμελητηρίου, τις δυνατότητες και την όρεξη των επαγγελματιών για ενημέρωση.

 

Οι εφαρμογές των εναλλακτικών και καινοτόμων καλλιεργειών και η σημασία της συντονισμένης και στοχευμένης στρατηγικής ανάδειξης τοπικής ταυτότητας των προϊόντων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ παρουσιάστηκε μια ποικιλία προϊόντων που μπορούν να καλλιεργηθούν στην Αρκαδία καθώς και παραδείγματα από την υπόλοιπη Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Οι πέντε ομιλητές κάλυψαν μεγάλο φάσμα ενδιαφέροντος, σχετικά με τις καλλιέργιες που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην Αρκαδία αλλά και το τι γίνεται μετά την παραγωγή, δηλαδή τη μεταποίηση – επεξεργασία και προώθηση των προϊόντων αυτών και τις ποιοτικές απαιτήσεις που καλύπτουν το σύγχρονο απαιτητικό καταναλωτή, προσφέροντας έτσι στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το αντικείμενο από διαφορετικές οπτικές.

Πιο συγκεκριμένα παρουσίαστηκαν τα θέματα:

 

                 κα Κωνσταντίνα Φάσσου, Κτηνίατρος

 

                ΘΕΜΑ: Προοπτικές της σύγχρονης αιγοπροβατοτροφείας

 

                 κ. Πέτρος Α. Ταραντίλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυτικών Προϊόντων,

                  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

                ΘΕΜΑ: Δυνατότητες καλλιέργειας και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με σκοπό την παραγωγή βοτάνων, αιθερίων ελαίων, αρτυματικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

 

              

               Δρ. Ιωάννης Ξυνιάς – Καθηγητής Γενετικής και βελτίωσης φυτών ΤΕΙ-Καλαμάτας

                ΘΕΜΑ: Προστασία και ορθολογική αξιοποίηση των ενδημικών φυτών του Πάρνωνα

 

 

               «ΑΛΦΕΙΟΣ ΡΟΔΙ Α.Ε.»

                ΘΕΜΑ: Ροδιά: Εναλλακτική Δυναμική Καλλιέργεια

 

 

                κα Πένυ Βλάχου, Ιδιοκτήτρια της εταιρείας “Fereikos Helix

                ΘΕΜΑ: Aνοιχτά εκτροφεία σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου

 

 

Η διοργάνωση της ημερίδας για τις Εναλλακτικές και Καινοτόμες Καλλιέργειες στο Άστρος είναι συνέχεια της προσπάθειας του Επιμελητηρίου για την προβολή και την ταυτότητα των προϊόντων της Αρκαδίας που ξεκίνησε με αντίστοιχη ημερίδα στην Τρίπολη τον Απρίλιο.

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη