Διήμερη Ημερίδα για τους Αιδ. Εφημερίους των Αρχιερατικών Περιφερειών της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και της Κυνουρίας.

Με τη χάρη του Θεού και τις Αρχιερατικές Ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, την Δευτέρα 10η Δεκεμβρίου και την Τρίτη 11η Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε διήμερη Ημερίδα για τους Αιδ. Εφημερίους των Αρχιερατικών Περιφερειών της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και της Κυνουρίας.
Δια τους Ιερείς της Κυνουρίας, το πρωί της Δευτέρας 10ης Νοεμβρίου 2012, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο Μετόχι της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Έλωνας στο Λεωνιδίο και εν συνεχεία ακολούθησε η προγραμματισμένη ημερίδα.
Δια τους Ιερείς της Μαντινείας, το πρωί της Τρίτης 11ης Νοεμβρίου 2012, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και αμέσως μετά εκκίνησε και για τους Ιερείς της Μαντινείας η προγραμματισμένη ημερίδα. Το διήμερο των Ιερατικών Συνάξεων των Αιδεσιμωτάτων Εφημερίων της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας συνδυάστηκε επ’ ευκαιρία της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων αλλά και των κατ' έτος Ιερατικών Συνάξεως της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.
Το επίκαιρο θέμα που αναπτύχθηκε ευστόχως από τον προσκεκλημένο Ιεροκήρυκα και Πρωτοσύγγελο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Ιουστίνο Μπαρδάκα ήταν: «Ο Ιερεύς ενώπιον της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων».
Τις Ημερίδες τόσο στο Λεωνίδιο όσο και στην Τρίπολη, προλόγισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, ο οποίος αφού ευχήθηκε τα δέοντα για τις ημέρες των Χριστουγέννων, καλωσόρισε και παρουσίασε τον ομιλητή π. Ιουστίνο, ευχαριστώντας τον για την πολύτιμη παρουσία του και την προσφορά του στην Εκκλησία μας.
Ο Πανοσιολογιώτατος ομιλητής αναφέρθηκε ευστόχως στο μεγάλο μήνυμα της Εορτής των Χριστουγέννων, στο Φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και πώς μπορεί ο Ιερέας να το προσεγγίσει ευστόχως και με διάκριση. Επεσήμανε δε την ανάγκη επεκτάσεως της Διακονίας και Φιλανθρωπίας ανά Ενορία, εφόσον, λόγω της δυσκολίας που διάγει η χώρα μας, όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας προστρέχουν στην Εκκλησία και τους Ιερείς αναζητώντας βοήθεια. Στάθηκε στην Ιερά Εξομολόγηση σε αυτό το φοβερό και σωτηριολογικό Μυστήριο της Εκκλησίας μας, προτρέποντας όλους να το προσεγγίσουν αλλά και να παροτρύνουν και τους Ενορίτες τους να το πράξουν, έτσι πάντες κεκαθαρμένη εκ των αμαρτιών να εορτάσουμε την Γέννηση του Χριστού μας.
Εν συνεχεία ακολούθησε η εισήγηση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Θεοκλήτου Ντούλια, με θέμα: «Ενιαίο Μισθολόγιο – Αξιολόγηση Ιερέων - Διοικητικά Θέματα». Επίσης συζητήθηκαν και διάφορα άλλα θέματα διοικητικής φύσεως.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων διεξήχθη διάλογος, απαντήθηκαν ερωτήσεις και συνάμα ακούστηκαν απόψεις σχετικές με τα ως άνω θέματα. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ κλείνοντας, αφού ευχαρίστησε τον κεντρικό ομιλητή της συνάξεως π. Ἰουστῖνο Μπαρδάκα, παρουσίασε στους Ιερείς της Μητροπόλεως τον νέο Προτοσύγγελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Ντούλια, ο οποίος θα αναλάβει την διακονία ταύτη από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Ντούλιας είναι κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως και υπηρετεί από την 27η Μαΐου 2003 ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυκας.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ενημέρωσε τους Ιερείς για την προγραμματισμένη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως μας η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως, την Κυριακή 23η Δεκεμβρίου 2012 το απόγευμα.
Επίσης ξεχωριστή έκπληξη ήταν και η παρουσίαση του λευκώματος το οποίο είναι αφιερωμένο στους εν ενεργεία Ιερείς, στους συνταξιούχους Ιερείς και τους κεκοιμημένους λευίτες της τοπικής μας Εκκλησίας, το οποίο επιμελήθηκε άριστα και συνέγραψε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ως αντίδωρο της πολυετούς διακονίας τους στο Ιερό θυσιαστήριο.
Το ως άνω λεύκωμα είναι το δεύτερο έργο που κυκλοφορεί στην Ιερά μας Μητρόπολη μας με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας, μιας και πριν τριάντα χρόνια ο ίδιος είχε συγγράψει το Λεύκωμα με την ονομασία «ο Ιερός μας Κλήρος». Συνεργάτες της Μητροπόλεως, διένειμαν και το εκκλησιαστικό Ημερολόγιο τσέπης προς τους Ιερείς και δι’ αυτών στο ποίμνιο των ενοριών της Μητροπόλεως.
Η όλη διήμερη Ημερίδα διεξήχθη σε ένα ευχάριστο κλίμα και τερματίστηκε με την προσφορά εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ενός επιστήθιου επίχρυσου Σταυρού προς τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ιουστίνο Μπαρδάκα για τον κόπο που έκανε να βρεθεί από την μακρινή ακριτική Φλώρινα στο κέντρο του Μοριά.
Άξιοι συγχαρητηρίων και επαίνων είναι οι άριστοι συνεργάτες που είχαν την φροντίδα των δύο αυτών Ιερατικών Συνάξεων.
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη