ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ


Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Σε συνέχεια της με αριθμό 3441/23-11-2012 επιστολής μας, όπου σας θέσαμε τις απόψεις μας–προτάσεις για την θέσπιση κανόνων λειτουργίας επί των υπό ανάπλαση οδών Εθν. Αντίστασης, Τ. Σεχιώτη καθώς και επί της πλατείας Πετρινού, δεχθήκαμε από επαγγελματίες που εδρεύουν οι επιχειρήσεις τους στους ως άνω δρόμους υπογεγγραμένες επιστολές (όπου και σας τις καταθέτουμε συννημένα):

1. Eπιστολή της 24-1-2013 των Ιδιοκτητών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος επί της Πλατείας Πετρινού.


2. Επιστολή της 27-1-2013 των Ιδιοκτητών Καταστημάτων Μαζικής Εστίασης, των ιδιοκτητών Εμπορικών Καταστημάτων και των ιδιοκτητών – Οικοπεδούχων επί των υπό ανάπλαση οδών Τ. Σεχιώτη και Εθν. Αντιστάσεως.




Κατόπιν προσκλήσεως των επαγγελματιών από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου μας και σε συνεργασία με την γνωμοδοτική επιτροπή που έχουμε συστήσει με μέλη του διοικητικού συμβουλίου από διάφορους κλάδους επαγγελμάτων (εμπόριο, μηχανικοί, εστίαση, παροχή υπηρεσιών), προβήκαμε σε πολυήμερες και εντατικές διαβουλεύσεις και εξαντλώντας τον διαλόγο λάβαμε ομόφωνα την Νο1/28-1-2013 απόφαση του διοικητικού μας συμβουλίου, όπου και σας την καταθέτουμε ως πρόταση:




Καταρχήν, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικότητας, καθώς και του Δήμου η τήρηση της νομιμότητας. Αυτό επιθυμεί να προάγει πρωτίστως το Επιμελητήριο Αρκαδίας. Βασικό πρόβλημα αποτελεί, λοιπόν, όχι μόνον η θέσπιση σωστών και δίκαιων κανόνων, αλλά η εφαρμογή τους από τα αρμόδια όργανα. Για το λόγο αυτό, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην ανάγκη να υπάρξει αυστηρή τήρηση και διαρκής έλεγχος των κανόνων που θα αποφασιστούν σχετικά με τη λειτουργία της πόλης μας. Επί των κανόνων αυτών, θα θέλαμε να προτείνουμε, τα ακόλουθα:



1. Η κατάρτιση της νέας κανονιστικής που έχει εξαγγείλει ο Δήμος Τρίπολης εδώ και πολύ καιρό κωλυσιεργεί αφάνταστα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις μας να λειτουργούν με πλήρη αβεβαιότητα και ουδείς εκ των επιχειρηματιών γνωρίζει εμπεριστατωμένα τι μέλει γενέσθαι, έτσι ώστε να προσαρμόσει αναλόγως τα επιχειρηματικά του σχέδια. Ως εκ τούτου σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση έκδοση της και σας προτείνουμε να αφορά στις οδούς όλης της πόλης.


2. Στους κεντρικούς δρόμους που πεζοδρομούνται (Εθνικής Αντίστασης και Τάσου Σεχιώτη), να δίδεται άδεια καταλήψεως του κοινοχρήστου χώρου στην πρόσοψη του κάθε καταστήματος.

Ο χώρος θα οριοθετείται σαφέστατα από το ρείθρο του πεζοδρομίου που θα κατασκευαστεί

και θα αφορά στα 2/3 αυτού.




3. Προτείνουμε τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης επι της Πλατείας Πετρινού να αναπτύσσονται στον εξωτερικό χώρο σύμφωνα με την παλιά κανονιστική του Δήμου. Αυτή όριζε να υπάρχει μία σειρά τραπέζια στην πρόσοψη του κάθε καταστήματος, κατόπιν να μεσολαβεί διάδρομος για την διέλευση των πεζών και μετέπειτα να παραχωρείται o υπόλοιπος χώρος που θα μας υποδειχθεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για την τοποθέτηση των υπολοίπων τραπεζοκαθισμάτων. Εκτίμηση μας είναι ότι με αυτή την διάταξη θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη η οποία αφενός μεν θα εξυπηρετήσει όλα τα καταστήματα πέριξ της πλατείας , αφετέρου δε θα δημιουργήσει σωστούς και σαφείς διάδρομους προσπέλασης των πολιτών προς τις εισόδους των πολυκατοικιών, των γραφείων, φροντιστηρίων αλλά και των υπολοίπων καταστημάτων και θα δίνει άπλετο χώρο για τους πεζούς.




4. Τα περίπτερα να διαμορφωθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη φαίνονται εξωτερικά αντικείμενα που δε συνάδουν με την καλαίσθητη ομοιομορφία. (Ψυγεία αναψυκτικών, παγωτών, διαφημιστικές επιγραφές και banners). Αυτό μπορεί να γίνει με την κατασκευή περιπτέρων κλειστών σε λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις, στα οποία οι ιδιοκτήτες θα δραστηριοποιούνται εντός αυτών και μόνο.




5. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρίπολης να καταρτίσει σχέδιο, που θα αφορά στην διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων.




Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες εναλλακτικές μεθόδους σκίασης




και προστασίας από βροχή και κρύο, καθώς και διαχωρισμού των καταστημάτων με κάθετα διαχωριστικά μέχρι το όριο της πρόσοψης της κάθε επιχείρησης.




Η κάθε επιχείρηση κατόπιν θα κάνει αίτηση όπου θα δηλώνει πιο σχέδιο θα ακολουθήσει από αυτά που θα της έχουν υποδειχθεί και αναλόγως θα αδειοδοτείται για την διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου που θα της δοθεί.




Έτσι θα διασφαλιστεί η ομοιομορφία της πόλης μας και θα προαχθεί

η ΝΟΜΙΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ καθώς και η μέριμνα για τις υπόλοιπες

κοινωνικές ομάδες (Διέλευση πεζών, ποδηλατών, ασθενοφόρων, οχημάτων

τροφοδοσίας κλπ).




6. Για την τροφοδοσία των καταστημάτων να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά σε συγκεκριμένο ωράριο προσπέλασης των οχημάτων από τις 5:00 έως τις 10:00 τις πρωινές ώρες και από τις 15:00 έως τις 17:00 τις απογευματινές ώρες.




7. Κατά μήκος των δρόμων ανάπλασης, δεδομένου ότι υπάρχουν πλείστες επιχειρήσεις όπου διανέμουν τα προϊόντα τους με οχήματα, να εξυπηρετούνται αυτά από τους κάθετους πλαγίους δρόμους (παράδρομους).




8. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των πεζοδρόμων και θα πρέπει να υπάρχει συνεχής έλεγχος για την μη διέλευση των ΙΧ αυτοκινήτων, δικύκλων και του παράνομου παρκαρίσματος. Παρόλα αυτά και δεδομένου ότι στο κέντρο της πόλης μας και τους συγκεκριμένους δρόμους και την πλατεία Πετρινού έχουν την έδρα τους πλήθος ιατρείων και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, τις οποίες υπάρχει ανάγκη να προσεγγίζουν κατά περίπτωση άτομα μεγάλης ηλικίας, με δυσκολίες στην κίνηση ή άτομα με ειδικές ανάγκες, θα πρέπει να υπάρξει κάποια πρόβλεψη ή ειδική άδεια για την προσέγγιση των ταξί σε αυτά τα σημεία, προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση των ανωτέρω ατόμων στους επαγγελματίες που πρέπει να επισκεφθούν.



Οι ανωτέρω προτάσεις μας θεωρούμε ότι λαμβάνουν υπόψη τόσο την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ειδικά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αλλά και το σεβασμό προς τον πολίτη και τους περιοίκους της περιοχής. Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε, όμως, ότι πρώτιστο ρόλο στα ανωτέρω διαδραματίζει η απαρέγκλιτη τήρηση των όποιων κανόνων τεθούν και η επαγρύπνηση των αρμοδίων οργάνων.




Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία επί του θέματος.
Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

 

                                                                       ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη