ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΚΟΜΙΧΑΛΗ

Τον αείμνηστο Λογοτέχνη, αρθρογράφο και σπουδαίο σκακιστή της πόλης μας Γιώργο Μπακομιχάλη συνοδεύσαμε στην τελευταία του κατοικία την Παρασκευή 1-2 -2013 στο Παλλάντιο...Συγκινητικό αποχαιρετισμό έδωσε ο συνοδοιπόρος και φίλος Ανδρέας Κοτσιόπουλος.

Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια προς την οικογένειά του και συγγενείς και εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα να αφιερωθεί το επόμενο τουρνουά σκάκι στην μνήμη του.Τον επικήδειο της τελετής απήγγειλε ως εκπρόσωπος του Φιλοτεχνικού Τάκις Τζίβας.
Επικήδειος λόγος του Γιώργου Μπακομιχάλη
Συγγενείς και φίλοι, αυτή την ύστατη στιγμή ο λόγος λιτός κι απέριττος καθάριος ας κυλήσει, προσφάγι στο μακρινό ταξίδι του αείμνηστου φίλου και συγγενή Γιώργου. Στέκομαι ανάμεσά σας να ομολογήσω για τον άνθρωπο, την πορεία του στις χωματένιες στράτες. Τ’ αγνάντεμα της ζωής του παραδίδω σε σένα Κύριε να το κρίνεις με επιείκεια.
Γεννήθηκε στο μικρό νησάκι Κρανάη στο Γύθειο το 1925. Μεγάλωσε στον Πειραιά στο καφενείο του πατέρα του. Τελείωσε την Ιονίδειο πρότυπη σχολή και σπούδασε στην Πάντειο. Δούλεψε σαν έμπορος και βιοτέχνης φυτοφαρμάκων και το 1983 εγκαταστάθηκε στην Τρίπολη, όπου και θεραπεύτηκε από την ‘επαγγελματική’ νόσο, όπως αποκαλούσε ο ίδιος το αλλεργικό άσθμα που τον είχε καταβάλλει…
Άνθρωπος με λεπτή φινέτσα δεν σου χαριζόταν εύκολα, φιλαλήθης με καλή προαίρεση, πολυσχιδής με πνεύμα ανήσυχο, ταλαντούχος συγγραφέας, το μαρτυράει το πρώτο βραβείο που απεκόμισε το έργο του ‘Σταλίτσες’ από τη στέγη γραμμάτων και τεχνών, ακόμα το αριστουργηματικό έργο‘ Ο Αντάρτης Φράνκο Ουρσίνο’ βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, διηγήματα, χρονογραφήματα και πλήθος άρθρων που δημοσίευε στις τοπικές εφημερίδες και όχι μόνο.
Πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση σαν Επονίτης διανομέας τύπου.
Η απελευθέρωση της Αθήνας τον βρήκε διανομέα του περιοδικού ‘Νέα Ελλάδα’ που δημοσίευε μελέτες Ελλήνων επιστημόνων, πάνω στο πρόγραμμα ανοικοδόμησης και οργάνωσης της χώρας που είχε εκπονήσει η ΠΕΑΕΑ.
Παντρεμένος με την γλυκιά του Όλγα έζησαν μια ήσυχη ζωή, μισόν αιώνα αχώριστοι στο μικρό τους αγροτόσπιτο στο Παλλάντιο.
Άριστος γνώστης του αθλήματος που λέγεται σκάκι, συγκρότησε όταν ήρθε στην Τρίπολη μαζί με άλλους Τριπολίτες, μια πανίσχυρη σκακιστική ομάδα που έφθασε ν’ αγωνίζεται στα σαλόνια της α’ εθνικής.
Δάσκαλος μ’ ένα αστείρευτο χιούμορ, πατέρας στοργικός, έδινε τα πάντα για να χαίρονται τα παιδιά, μοναδικός αγωνιστής , πάντα έβρισκε λύσεις σε δύσκολα και πολυσύνθετα προβλήματα.
Τιμήθηκε πρόσφατα στις 25 Νοεμβρίου από τον αντιπεριφερειάρχη και τον Φ.Ο.Τ για την αντιστασιακή του δράση…

Το Δ.Σ. του Φ.Ο.Τ αποφάσισε ομόφωνα να γίνει ένα ανοιχτό τουρνουά σκάκι στην πόλη μας, αφιερωμένο εις μνήμην Γεωργίου Μπακομιχάλη…
Είμαστε όλοι εδώ δάσκαλε και πατέρα μας. Η σκακιστική ομάδα, συνοδοιπόροι
και πολλά από τα στερνοπούλια σου όπως εσύ τ’ αποκαλούσες…

Κάλπασε με τ’ αλόγατα σου όπως χαριτωμένα τα ξεχώριζες πάνω στον ασπρόμαυρο κάμπο, τους δυό ‘τρελούς’ με κόκκινο μπρούσκο κρασί να τους μεθύσεις, χορό ξέφρενο, της σάρκας την οργή για να μερέψουν… Κι εσύ κλείσε τα μάτια γέροντα κι άκου τ’ αηδόνι, το λυπημένο του μινύρισμα… Είδε την ηλιόλουστη Κόρη να ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι… Αιωνία σου η Μνήμη….
Τάκις Τζίβας (εκ μέρους του Φ.Ο.Τ)

Σκίρτησε μέσα του η παραπονεμένη ηλιαχτίδα της τελευταίας σκιάς και αφουγκράστηκε τον τόπο…
Έστρεψε τη ματιά της πέρα μακριά στο πέλαγος…
Ακολούθησε δίχως σώμα το κόκκινο του ήλιου κι όταν τον σίμωσε
τα κέρινα φτερά του έλιωσαν σαν τον πάγο στην ερημιά… εκεί στην ερημιά…
Στο απρόβλεπτο επέκεινα που αριβάρει στο φως το άσπιλο…

Γιώργος Αναγνώστου

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη