Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του απελευθερωτού της Ελλάδος Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

 
Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, το πρωί της Κυριακής 3ης Φεβρουαρίου 2013 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του απελευθερωτού της Ελλάδος Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Η Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο τελέσθηκαν προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον ως άνω Μητροπολιτικό Ναό και μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε το πνευματικό μνημόσυνο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ο οποίος τόνισε την σημασία που έχει η απόδοση τιμών στους αγωνιστές του 1821 και ιδίως στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη καθώς και ότι όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για την συντήρηση της ιστορικής μνήμης του Έθνους μας.
Ακολούθησε το κύριο μέρος της εκδήλωσης το οποίο παρουσίασαν ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολεώς μας Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ντούλιας, η κα Ελένη Λυμπεροπούλου θεολόγος και ο κος Γεώργιος Ζαχαρόπουλος Εκκλησιαστικός Επίτροπος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου, ο οποίος είχε και την επιμέλεια ολόκληρης της ξεχωριστής αυτής εκδηλώσεως.
Η συνδυασμένη παρουσίαση κειμένων της εποχής και προβολής εικόνων χωρίστηκε σε τέσσερα μέρη:
Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε ο θάνατος του Κολοκοτρώνη, η κηδεία του και διαβάστηκαν αποσπάσματα από τους επικηδείους που εκφώνησαν τότε ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμων και ο Παναγιώτης Σούτσος.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε η μεταφορά των οστών του Κολοκοτρώνη από την Αθήνα στην Τρίπολη τον Οκτώβριο του 1930 κατά τη διάρκεια των εορτών της Εκατονταετηρίδος από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους και η εναπόθεσή τους στη κρύπτη του Μνημείου Αρχιερέων και Προκρίτων.
Στο τρίτο μέρος εξιστορήθηκε το χρονικό της κατασκευής κατά την περίοδο 1952-1970 καθώς και της μεταφοράς του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη το 1971 και τέλος
Στο τέταρτο μέρος έγινε αναφορά στην μετακομιδή των οστών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1993 από το Μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων στη κρύπτη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ανδριάντα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταληκτικό λόγο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας, ο οποίος σκιαγράφησε επιτυχώς την ξεχωριστή προσωπικότητα του Μεγάλου Πολεμάρχου και Ευλευθερωτού της Ελλάδος μας Θεοδώρου του Κολοκοτρώνη.
Οι συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν κατακλύσει από νωρίς τον Μητροπολιτικό Ναό, έμειναν κατάπληκτοι από την παρουσίαση και εξιστόρηση αυτών των ιστορικών γεγονότων και μοναδικών φωτογραφικών αρχείων.





Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που κοπίασαν και συνέργησαν για την άριστη αυτή εκδήλωση, στην ψυχή και τον οργανωτή του πνευματικού μνημοσύνου κ. Γεώργιο Ζαχαρόπουλο, καθώς και τους συνεργάτες του Μητροπολιτικού Ναού που διαμόρφωσαν ειδικά τον εσωτερικό χώρο του, ο οποίος φιλοξένησε το πνευματικό μνημόσυνο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

  + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη