Στην κουζίνα ολοταχώς μαζί με τους μικρούς μας σεφ


Τι θέλουν οι μικροί μας μάγειρες στην κουζίνα;

Είναι γνωστή η σπουδαιότητα να προετοιμάζουμε θρεπτικά φαγητά στα παιδιά. Γνωρίζουμε όμως πόσο σπουδαίο είναι να διδάξουμε τα παιδιά πώς να προετοιμάζουν θρεπτικά φαγητά μόνα τους (ή μαζί τους);

Σκεφτείτε ότι όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και χρειαστεί να μείνουν μόνα τους (πχ σπουδές), τότε θα πρέπει να βασιστούν στον εαυτό τους για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων της σίτισης τους και των διατροφικών επιλογών. Χωρίς μαγειρικές ικανότητες είναι μεγάλη η πιθανότητα να καταλήγουν σε έτοιμα φαγητά, delivery, πρόχειρα γεύματα.

 

Γνωρίζοντας πώς να μαγειρεύουν υγιεινά τρόφιμα είναι ένα καλός τρόπος να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία, τα νοσήματα φθοράς και του κυρίαρχου καθιστικού τρόπου ζωής. Γι’ αυτό ξεκινήστε φέρνοντας τα παιδιά στην κουζίνα σε νεαρή ηλικία, να μάθουν τη σπουδαιότητα της μαγειρικής και των υγιεινών γευμάτων.

 

Η αλήθεια είναι ότι το παραπάνω είναι εύκολο στα λόγια, αλλά δύσκολο στην πράξη.. Η εμπλοκή των παιδιών στην κουζίνα σίγουρα θα επιφέρει αναστάτωση.. θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή και πολλά vetex, σφουγγαρόπανα, χαρτιά κουζίνας.

 

Είναι σίγουρο ότι θα δοκιμαστεί η υπομονή σας και θα χρειαστεί να δαπανάτε περισσότερη ώρα από το σύνηθες για την Παρασκευή του επιθυμητού φαγητού όταν θα έχετε και τα παιδιά παρέα στην κουζίνα.. Όμως ο χρόνος αυτός πιάνει τόπο, καθώς αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα οι μικροί σεφ να γίνουν .. παιδιά αστέρια ! Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που βοηθούν στη μαγειρική είναι πιο πιθανό να δοκιμάζουν νέα τρόφιμα, ακόμα και αυτά για τα οποία παλιότερα (λόγω όψης, μυρωδιάς, γεύσης) ούτε που θα έμπαιναν στον κόπο.

 

Ξεκινώντας το ταξίδι στην κουζίνα είναι χρήσιμο να εμπεδώσει το παιδί τους κανόνες ασφάλειας στην κουζίνα. Αυτοί οι κανόνες μπορεί να είναι αναρτημένοι ή να επαναλαμβάνονται όποτε πρόκειται να συν-μαγειρέψετε με τα παιδιά. Κανόνες όπως:

-πλένουμε χέρια πριν το πιάσιμο μαγειρικών σκευών και τροφών, ξαναπλένουμε χέρια όποτε πιάνουμε ωμά κρέατα, ψάρια, αυγά,

-χρησιμοποιούμε άλλο μαχαίρι για την κοπή κρέατος, άλλο μαχαίρι για την κοπή λαχανικών,

-χρησιμοποιούμε καθαρό κουτάλι ή πιρούνι κάθε φορά που δοκιμάζουμε ένα πιάτο,

-δε χρησιμοποιούμε τα δάκτυλά μας σε τρόφιμα που πρόκειται να σερβιριστούν σε άλλους,

-στρέφουμε τις λαβές των σκευών (κατσαρόλα, τηγάνι) προς τα μέσα, προς την κουζίνα (..μη βγει κανένα μάτι ή μη χτυπήσει στο κεφάλι το παιδί..),

-φοράμε ‘ποδιά’, σηκώνουμε μανίκια, δένουμε μαλλιά,

-διδάσκουμε πώς κόβουμε με το μαχαίρι (μπορεί να ξεκινήσουμε με πλαστικό μαχαίρι),

-έχουμε κοντά μας γάντια φούρνου ή ειδικά επιθέματα, τα παιδιά αντιλαμβάνονται μια λαβή περισσότερο ζεστή κάτι που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως χλιαρό,

 -αν γίνει το ατύχημα (..και κάπου ‘καεί’ το παιδί), ενημερωνόμαστε από το γιατρό μας (..και όχι από πιθανά γιατροσόφια),

-μπλέντερ, μίξερ, αποφλοιωτές, συσκευές ανοίγματος είναι ‘δύσκολες’ συσκευές και δυσνόητες για τα παιδιά, οπότε όταν τις χρησιμοποιούμε να εξηγούμε βήμα-βήμα τι κάνουμε.

 

Οπότε τώρα που η κουζίνα μας είναι ασφαλής καλούμε το παιδί στη μαγειρική διασκέδαση !

 

ΠΑΙΔΙΑ 2-3 ΕΤΩΝ: τέλεια εργασία γι’ αυτά είναι:

-το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών (πχ τοποθετείτε ένα σταθερό σκαμνί να φτάνουν το νεροχύτη),

-να ρίχνουν προμετρημένες ποσότητες σε μπολ, κατσαρόλες,

-η ανάμειξη συστατικών,

-το κόψιμο με τα χέρια του μαρουλιού ή του λάχανου.

*Ξηρά συστατικά (ζάχαρη, αλεύρι) καλό είναι παραδίδονται για ανάμειξη στα παιδιά εφόσον έχουν υγρανθεί αρκετά, για να αποφύγετε επεισόδια ανεξέλεγκτης παρουσίας τους υπό μορφή σκόνης σε όλη την κουζίνα !

 

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ: τα παιδιά αυτά ελέγχουν και συντονίζουν περισσότερο τις κινήσεις τους. Μπορούν να κάνουν πιο σύνθετες εργασίες όπως:

-στύψιμο λεμονιών, πορτοκαλιών,

-‘σπάσιμο’ αυγών,

-κοπή μαλακών τροφών (μανιτάρια, τυρί) ακόμα και με πλαστικό μαχαίρι,

-πολτοποίηση μαλακών φρούτων και λαχανικών με πιρούνι.

Μπορείτε να τα διδάξετε να πολτοποιούν πατάτες, να χρησιμοποιούν τρίφτη ή σύρμα. Δίνοντας όλες τις παραπάνω εργασίες τα ‘απασχολείτε’ και εσείς μπορείτε ταυτόχρονα να κάνετε πιο βαριές μαγειρικές και κουζινικές εργασίες, άρα να ένα κέρδος χρόνου !

Τέλος γνωστοποιήστε στα παιδιά ότι η μαγειρική εργασία δεν τελειώνει όταν παρασκευαστεί το γεύμα ή το φαγητό. Υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις, όπως το καθάρισμα της κουζίνας, η τακτοποίηση των σκευών, πέταγμα άχρηστων (συσκευασίες, φλούδες, υπολείμματα κα).. Τι μισές δουλειές θα κάνουμε;

 

Να μερικές ευχάριστες συνταγές μαγειρικής για παιδιά:

 

Τραγανά νάγκετς κοτόπουλου









Υλικά για 4 μερίδες:




-1 αυγό
-2 κσ γάλα ημιάπαχο
-3,5 φλιτζάνια δημητριακά καλαμποκιού (corn flakes)
-450 γρ στήθος κοτόπουλο (φιλεταρισμένο)

Προθέρμανση φούρνου στους 200 βαθμούς C.

Εκτέλεση:

Μικροί και Μεγάλοι Σεφ: βάλτε τα corn flakes σε μια σακκούλα (κατάψυξης) και θρυμματίστε τα (κριτς κρατς, κριτς κρατς..)

Επιβλέπων: κάνετε κύβους κοτόπουλο σε μια καθαρή επιφάνεια κοπής (παιδιά δημοτικού σχολείου μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαχαίρι υπό την επίβλεψή σας)

Μικροί και Μεγάλοι Σεφ: χτυπάτε αυγό και γάλα μαζί σε μικρό μπολ.

Μαζί: ‘ντιπάρετε’ τα κομμάτια κοτόπουλου στο μίγμα των αυγών και στη συνέχεια βάλτε τα μέσα στη σακκούλα με τα θρυμματισμένα δημητριακά (θυμίστε στα παιδιά να μην ακουμπούν το στόμα τους, εφόσον έχουν πιάσει ωμό αυγό και κοτόπουλο). Βάλτε τα επικαλυμμένα νάγκετς σε κόλλα ψησίματος (λαδόκολλα), μέσα στο φούρνο, που ήδη προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς.
Είναι έτοιμα για κατανάλωση, αν θέλετε προσθέτετε μια σάλτσα ελαφριά της αρεσκείας σας
 θερμίδες/ μερίδα: 300 Kcal
λίπος: 4,1 γρ
χοληστερόλη: 135 mg

Γεμιστά Αυγά:

Υλικά για 2 μερίδες:
 -2 αυγά
-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
-2 κγ μαργαρίνη
-2 φέτες τυρί του τοστ (χαμηλές σε λιπαρά)
-αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Επιβλέπων: ζεστάνετε μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας

Μικροί Μάγειρες: χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι ή ένα κόπτη μπισκότων και κάντε μια τρύπα στη μέση της κάθε φέτας ψωμιού

Μεγάλη/-ος Σεφ: Ζεστάνετε το ψωμί από τη μια μεριά. Τότε λιώστε τη μισή ποσότητα της μαργαρίνης στο κέντρο

Μεγάλες/-οι Σεφ: εφόσον έχει λιώσει, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να σπάσουν ένα αυγό στη μέση κάθε κομματιού ψωμιού

Επιβλέπων: καλύψτε το τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι το αυγό να πάρει σταθερή μορφή
Μεγάλες/-οι Σεφ: καλύψτε κάθε αυγό με μια φέτα τυρί (αφήστε τους μιρκούς να το βγάλουν από τη συσκευασία ή το τάπερ)

Επιβλέπων: εφόσον το τυρί λιώσει, βγάλτε το από τη φωτιά (μαζί με το αυγό και το ψωμί, το σύνολο δηλαδή) και ..σερβίρετε

θερμίδες/ μερίδα: 231 Kcal

λίπος: 12,3 γρ

χοληστερόλη: 168 mg
Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε' 29, Τρίπολη
τηλ: 
+30 2710232364  
   κινητό: 
+30 6977090049   



site:    www.bertzeletos.gr



Skype:  dimitris.bertzeletos 


 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη