Άγγελος Γρίτσης, ένας ευφιής Αρχιτέκτονας...

Ένας χαρισματικός, ευγενής άνθρωπος και πρωτοποριακός Αρχιτέκτονας, ο αείμνηστος Άγγελος Γρίτσης, μια προσωπικότητα πολύμορφη, σχεδίασε, εδώ στην πόλη μας την πρώτη στρογγυλή πολυκατοικία.
Μια πολυκατοικία μοναδικό φαινόμενο για την εποχή της, κυρίως για τον πρωτότυπο σχεδιασμό της, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Με υπόγειο πάρκινγκ-ίσως το πρώτο στην πόλη- διπλής πρόσβασης, με κήπους ολόγυρα από το κτήριο (με δύο μικρά γεφυράκια που ενώνουν τους περιμετρικούς κήπους) καθώς και με την πρώτη στην πόλη θυροτηλεόραση.
Τα διαμερίσματα με άξονα μια κυκλική σκάλα-από το υπόγειο έως τον τελευταίο όροφο- τα οποία σε κάθε όροφο διαγράφονται ακτινωτά, δέκα τον αριθμό, σε σύνολο τριάντα διαμερισμάτων, σε τρείς ορόφους.
Η απόλυτα συμμετρική, κατακόρυφη διάταξη των διαμερισμάτων, έδωσε στον αρχιτέκτονα τη δυνατότητα να δημιουργήσει ακτινωτούς φωταγωγούς, στον σχεδιαστικό κύκλο της πολυκατοικίας εσωτερικά, αλλά και μιας πολύπλοκης γεωμετρικής κατασκευής, από μέταλλο και plexiglass-όπως βλέπουμε σε μια φωτογραφία- που δεν είναι παρά ένας κεντρικός φωταγωγός, στον τελευταίο όροφο του κτηρίου.
Ο αρχιτέκτονας δεν σχεδίασε απλά μια πολυκατοικία..Προσπάθησε και πέτυχε να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό το φώς του ήλιου, κάθετα και οριζόντια, αλλά και να αξιοποιήσει ισότιμα τους χώρους που ο σχεδιασμένος κύκλος γεννά και αποκαλύπτει.
Ήταν τόσο εντυπωσιακή όταν κατασκευάστηκε-και ακόμη είναι- που οι συμπολίτες μας διέδιδαν -και το πίστευαν- πως η στρογγυλή πολυκατοικία περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της σε πραγματικό χρόνο!

Κείμενο-Φωτογραφίες: Γ.Δ. Αναγνώστου – Ομάδα Έλευσις-




Ο Άγγελος Γρίτσης γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα. Ο πατέρας του τότε εργαζόταν στην Μάνδρα του Αττίκ σαν υπεύθυνος σκηνής των παραστάσεων του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη
που αργότερα έγινε και νονός του Άγγελου. Η μητέρα του Άννα μέσα στη θύελλα της κατοχής και του εμφυλίου ήρθε με τα παιδιά της στην Τρίπολη και μετά την εκτέλεση του άντρα της προσπάθησε να τα μεγαλώσει με κάθε τρόπο αλλά αξιοπρεπώς.
Ο Άγγελος Γρίτσης διέπρεψε στον στίβο σαν αθλητής αλλά και σαν ποδοσφαιριστής του Παναρκαδικού. Αργότερα έφυγε στην Ιταλία για να σπουδάσει Αρχιτεκτονική στη Ρώμη και γύρισε στην Τρίπολη για να εργαστεί στον τόπο του. Αφού παντρεύτηκε την Annie απόκτησε δύο πανέμορφα κορίτσια, αλλά η πολιτική του ενασχόληση και το γρήγορο διαζύγιό του τον έστειλε ως διπλωματικό ακόλουθο στην Ελληνική Πρεσβεία στο Καράκας της Βενεζουέλας.
Στη νέα επιστροφή του στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε με την πολιτική ως σύμβουλος υπουργού και δίδαξε σε ιδιωτικά κολλέγια.
Απόκτησε ένα ακόμη παιδί, τον Νίκο, με τη σύντροφό του Σοφία και έζησε μέχρι να νοσήσει βαριά στο Χαλάνδρι . Στη συνέχεια με την φροντίδα της αδερφής του Νίκης, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου έδωσε άνισο αγώνα με την απάρατη νόσο. Έφυγε από κοντά μας, τις μέρες μετά το Πάσχα του 2012, αθόρυβα έτσι όπως δεν ταίριαζε σε έναν άνρωπο που κυνήγησε και πέτυχε τη διάκριση σε όλη του τη ζωή.

Κείμενο βιογραφίας: Νίκος Γρίτσης -στιχουργός- (ανηψιός Άγγελου Γρίτση)




 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη