Τα κελιά της Τρίπολης όπου φυλακίζονταν οι Έλληνες απο τους Γερμανούς (φωτο- βιντεο - review)

Μια συγκλονιστική ξενάγηση ζήσαμε σήμερα στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης.

Τα ιστορικά κελιά όπου κρατούνταν Έλληνες από όλη την Πελοπόννησο φυλακισμένοι και που έχουν ακόμα τα ίχνη, με τοιχογραφίες, κείμενα που μαρτυρούν ότι η ιστορία της πόλης αυτής γράφεται με αίμα και κόπο.

Την ξενάγηση την έκανε ο κ. Γιώργος Ζαχαρόπουλος που ξέρει την ιστορία της πόλης πάρα πολύ καλά και με λεπτομέρειες περιέγραψε άγνωστες πτυχές των φυλακών σε μια τάξη Γυμνασίου που επισκέφτηκε την Τρίπολη!

Ευτυχώς από τα 9 κελιά τα 2 έχουν διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση.

Με το που μπαίνεις μέσα σε αυτά σε πιάνει κάτι, ένας φόβος , ένας δέος και μπαίνει στο κλίμα της εποχής.


Πρέπει λοιπόν υντηρηθούν έγκαιρα τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, που ήταν κρατητήρια όλη τη δεκαετία του 1940 και στους τοίχους των κελιών είναι χαραγμένα μηνύματα και ζωγραφιές των κρατουμένων και των εκτελεσμένων αγωνιστών, ώστε να μην καταστραφούν και να είναι επισκέψιμα για το λαό και τη νεολαία.

Δυστηχώς οι αρχές του τόπου δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση συντήρησης ή επισκεψιμότητας που θα έδινε άλλη πνοή στην πόλη μας.

Τι μας έκανε εντύπωση; Όταν σβήσαμε τα φώτα για να δούμε πως ζούσαν στο σκοτάδι, το πολύ μικρό παράθυρο, η λέξη ΑΔΙΚΑ , οι ηλικίες (από 16!!!!) , οι τοιχογραφίες που συμβολίζουν την καθημερινή ζωή, οι αγιογραφίες- τοιχογραφίες κλπ

Πολύ συγκλονιστικό το θέαμα σας συνιστώ να τα επισκεφτείτε!

 βίντεο - φωτο ΒΑΛΙΑ ΑΜΠΑΤΖΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη