Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ


Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον….. ( Αρχαίο ρητό)

Πόσες φορές όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί για τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας, αν είναι κάποιο παιχνίδι της μοίρας ή απλά οι επιλογές μας… Αν για όλα εκείνα τα δυσάρεστα ή ευχάριστα, άσχημα ή όμορφα ευθυνόμαστε εμείς και οι επιλογές μας ή είναι το πεπρωμένο μας που μας οδηγεί σε αυτά τα γεγονότα…

Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί γιατί κάναμε αυτή την επιλογή και όχι κάποια άλλη, γιατί οδηγηθήκαμε εδώ και όχι αλλού, γιατί συνέβη αυτό στη ζωή μας και όχι κάτι άλλο…Τι θα γινόταν αν είχαμε ακολουθήσει εκείνο το μονοπάτι και όχι αυτό που βρισκόμαστε τώρα? Πως θα ήταν η ζωή μας τότε? Ήταν απλά "γραφτό" να επιλέξουμε αυτό το μονοπάτι έναντι του άλλου σε ένα σημαντικό σταθμό της ζωής μας;

Ουσιαστική απάντηση δεν υπάρχει, μόνο πάμπολες εικασίες… Μοίρα? Τύχη? Επιλογή? Σύμπτωση?

Κάθε άνθρωπος, έστω και μια φορά στη ζωή του, έχει αναρωτηθεί συνειδητά ή μη για τις πιο πάνω σκέψεις. Ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές της ζωής του όπως για παράδειγμα, ένας θάνατος, ένας χωρισμός, μια απώλεια δουλειάς, ασθένεια κ.α.

Κάποιοι πιστεύουν αποκλειστικά στη μοίρα. Στο πεπρωμένο, το προδιαγεγραμμένο, το καθορισμένο από την ειμαρμένη (μοίρα) που κατευθύνει την ανθρωπινή ζωή, χωρίς ο άνθρωπος να μπορεί να επέμβει στα σχέδια που έχει καθορίσει το μέλλον γι αυτόν.

Πως η μοίρα είναι αυτή που παίζει τα παιχνίδια στη ζωή μας και εμείς είμαστε απλά τα πιόνια σε μια παρτίδα σκάκι. Πως ό,τι και να κάνουμε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα σχέδια που αυτή ή ένα << ανώτερο όν >> , ή το σύμπαν, έχει σχεδιάσει για εμάς.

 Αυτοί  λοιπόν , οι άνθρωποι πιστεύουν πως στη ζωή δεν είναι τίποτα τυχαίο. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και υπηρετούν ένα σκοπό. Κανένας  άνθρωπος δεν έρχεται στη ζωή μας τυχαία και κανένα γεγονός δεν αποτελεί σύμπτωση. Ό,τι μας συμβαίνει, πρέπει να μας συμβεί διότι είναι προδιαγεγραμμένο από τη μοίρα μας.  Ποιος όμως  μπορεί να ορίσει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να μας συμβεί;


Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που πιστεύουν στη τύχη και στη μοίρα, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που πιστεύουν ότι η ζωή μας είναι το αποτέλεσμα των επιλογών μας.

Τα καλά πράγματα στη ζωή δεν είναι θέμα τύχης ή έλξης αλλά ευκαιρίες που προέκυψαν διότι εμείς το θελήσαμε ή παλέψαμε γι αυτές. Τις ευκαιρίες της ζωής μας πρέπει να τις δημιουργούμε εμείς για τον εαυτό μας και όχι να περιμένουμε από την υποτιθέμενη μοίρα να μας λυπηθεί και να μας δώσει ό,τι ζητάμε. Το μέλλον μας το δημιουργούμε εμείς μέσα από τις συνεχόμενες επιλογές μας και δεν είναι προκαθορισμένο από τίποτα και κανέναν.

Όλα αυτά που θέλουμε και ονειρευόμαστε να γίνουν πραγματικότητα, δεν γίνονται διότι εμείς δεν το θελήσαμε αρκετά ώστε να το προκαλέσουμε να γίνει. Εμείς δεν κάναμε τις σωστές επιλογές για να πραγματοποιηθεί το όνειρό μας. Η ζωή είναι μια σειρά από επιλογές (σωστές  ή λάθος, ανάλογα με τα όνειρα, τους σκοπούς, τους στόχους, τις ανάγκες, τους φόβους και τις αξίες που έχει ο καθένας ).

 Η κάθε επιλογή, λοιπόν, έχει τις συνέπειές της ( θετικές η αρνητικές ) και τα αποτελέσματα της στην ζωή μας. Το άθροισμα των επιπτώσεων από τις επιλογές που έχουμε κάνει είναι και αυτό που καθορίζει το ποιοι είμαστε, τι έχουμε καταφέρει αλλά και τη ζωή ζούμε.

Ο χαρακτήρας μας, επίσης είναι ένα κομμάτι που διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιλογές μας. Γι αυτό ακριβώς το λόγο είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι μας συμβαίνει. Μιλώντας με παραδείγματα, είναι επιλογή μας αν προσπαθήσουμε να σώσουμε το γάμο μας, αν διατηρήσουμε μια ανιαρή σχέση λόγω συνήθειας, αν ενδώσουμε σε ένα εξωσυζυγικό δεσμό, αν αλλάξουμε επάγγελμα/ σύντροφο/φίλους κ.α.

Εδώ κάποιοι θα υποστηρίξουν πως κανένας δεν επέλεξε να είναι άρρωστος ή δυστυχισμένος.Φυσικά και ισχύει αυτό, κανένας δεν θα ήθελε να είναι άρρωστος, όμως είναι επιλογή του να μην τρώει υγιεινά, να μην ασκείται, να καπνίζει, να ναι συνεχώς αγχωμένος και να μην κάνει προληπτικές εξετάσεις. Όσο για την δυστυχία, κανένας φυσικά δεν θέλει να υποφέρει, αλλά δεν προσέχει τι ανθρώπους έχει δίπλα του, τι προτεραιότητες βάζει, τι σχέσεις κάνει κ.α.

Βέβαια εδώ κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί ότι κάποια πράγματα όντως είναι μη προβλέψιμα από εμάς τους ίδιους και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί. Αυτά είναι για παράδειγμα, ο παιδικός καρκίνος, μια αποβολή, η φτώχεια κ.α.

 Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο η μοίρα που μας φέρνει πόνο, χωρισμό, κακουχίες, ατυχίες, αποτυχίες και πόνο αλλά εμείς που καθορίζουμε τη μοίρα με τις επιλογές που εμείς κάνουμε.  Η επιλογή συνεπάγεται με ελεύθερη βούληση, ένα θείο δώρο που μας δίνεται απλόχερα αλλά καμιά φορά δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σωστά.

Εν κατακλείδι, κάποια άτομα και γεγονότα εμφανίζονται και δημιουργούνται αντίστοιχα για κάποιο συγκεκριμένο λόγο και σκοπό στη ζωή μας. Εμφανίζονται τη στιγμή που πρέπει και μας ανατρέπουν τα δεδομένα μας. Η ουσία σε όλο αυτό είναι πως εμείς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το κάτι.  Αν του δώσουμε τη σημασία που του αρμόζει ή το αφήσουμε να περάσει. Είναι δηλαδή στο χέρι μας,  αν αξιοποιήσουμε μια ευκαιρία στη ζωή μας ή αν αποδεχτούμε τη μοίρα μας ως έχει.



ΑΝΘΗ  ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη