Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο μεγάλος Γιώργος Σεφέρης

45 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη
200px-giorgos_seferis_196%ce%b5%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b7%cf%82
Τι να πρωτογράψει κανείς για την  μεγάλη προσωπικότητα του Γεωργίου Σεφέρη,που μέσω του έργου του κατόρθωσε να αγγίξει τις ψυχές των Ελλήνων και ξένων αναγνωστών.Ο Γιώργος Σεφεριάδης γεννήθηκε το 1900 στα Βουρλά(Urla)της Σμύρνης.Αφού ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στην Αθήνα συνέχισε την πορεία του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φοιτώντας νομικά και λογοτεχνία στην Σορβόνη.Το 1926 διορίστηκε ως υπάλληλος στο υπουργείο εξωτερικών.Από εκεί ξεκινά την καριέρα του σαν διπλώμάτης.Κορυφαία στιγμή της αποτελεί το έτος 1957,κατά το οποίο ο Γιώργος Σεφεριάδης  έγινε πρεσβευτής της Ελλάδος.
Όλα αυτά τα χρόνια,η ποίηση και η λογοτεχνία αποτελούσαν σύντροφο του.Από το 1928 ξεκινά τις δημοσιεύσεις στην Νέα εστία υπογράφοντας ως Γ.Σεφεριάδης ενώ το 1931 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Στροφή» ως Γ.Σεφέρης.Η καθιέρωση του ως ποιητή(με την επακόλουθη  στροφή στα ελληνικά γράμματα)  ήρθε λίγο αργότερα με την συλλογή «Μυθιστόρημα» .Λόγω της φύσης του επαγγέλματος του ταξίδευε και μετατίθετο ενώ παράλληλα έγραφε και δημοσίευε συνεχώς.
Η ποίηση του μέσω της αμεσότητας, απλότητας, αυθεντίας  και αλήθεια βρήκαν πλατιά απήχηση στον κόσμο που τον διάβαζε, αλλά και στον άλλο που δεν τον διάβαζε. Τα δοκίμιά του, τα Ημερολόγια του και γενικά το συνολικό του έργο αποτελεί σταθμό στα ελληνικά Γράμματα. Ο  Γιώργος Σεφέρης είναι αυτός που μας έφερε το πρώτο Νόμπελ αναδεικνύοντας παράλληλα  τη σύγχρονη Ελλάδα με τις πληγές της και τα τραύματά της, την Ιστορία της, τα μνημεία της τον φυσικό και γλωσσικό πλούτο της .
Κάνουμε λόγο για ένα έργο που μεταφράστηκε και σε ξένες γλώσσες και βραβεύτηκε με  το Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 10/12/1963 «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία.
Τον Αύγουστο του 1971 εισέρχεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός  για εγχείριση πολύποδα .Στις 20 Σεπτεμβρίου πέθανε από μετεγχειρητικές επιπλοκές.Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε έπειτα από δυο ημέρες ενώ έλαβε αντιδικτατορικό χαρακτήρα.Με αυτό τον τρόπο ο γνωστός σε εμάς Γιώργος Σεφέρης πέρασε στο πάνθεον των μεγάλων προσωπικοτήτων της Ελλάδος με ένα έργο που αποτελεί για όλους τους μεταγενέστερους ένα ιδιαίτερο σημείο αναφοράς.
%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9-29-2-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%b7-%ce%bc%ce%b5-%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%b1
Φωτογραφία εξωφύλλου :http://logotexnikoperiboli.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html
Πηγή:
http://logotexnikoperiboli.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html
http://www.e-daily.gr/themata/64819/san-shmera-ta-shmantikotera-gegonota-ths-20hs-septemvrioy-pics
http://splashnews.gr/san-simera-efige-apo-tin-zwh-o-megalos-giorgos-seferis/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη