Το πνεύμα κρίσης στην Αθήνα









Διανύοντας τις πρώτες μέρες του 2017 όλοι μας – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- έχουμε κάνει έναν απολογισμό για τη χρονιά που ''έφυγε''.Ζυγίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά βιώματα του '16, προσπαθούμε να δούμε τι κερδίσαμε ή τι χάσαμε, εάν πραγματοποιήθηκαν ή όχι οι στόχοι μας.Κάνοντας μια ανασκόπηση σε εθνικό επίπεδο, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας και κατ' επέκταση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της.


Εστιάζοντας τα βλέμματα στην πρωτεύουσα της χώρας μας, εύκολα θα διαπιστώσει κανείς τα παραπάνω.Η χριστουγεννιάτικη Αθήνα του 2016 δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση την αίγλη παλαιότερων εποχών.Έμοιαζε σαν μια πόλη- φάντασμα, όπου σε αυτήν περιφέρονταν καταθληπτικοί πολίτες, των οποίων τα προβλήματα και οι κακουχίες τους είχαν καταβάλει.



Η οικονομική κρίση  φαίνεται ότι δεν επέτρεψε  στους συμπολίτες μας να ξοδέψουν απερίσκεπτα το εισόδημά τους σε προϊόντα περιττά και ανώφελα. Ρωτώντας έναν συνταξιούχο- 60 ετών, έναν άνδρα ιδιωτικό υπάλληλο- 54 ετών και μία άνεργη γυναίκα- 30 ετών, ποια ήταν η άποψή τους για τις τιμές των προϊόντων φέτος τα Χριστούγεννα , μας απάντησαν πως ήταν ακριβές και ''τσιμπημένες'', με αποτέλεσμα η εμπορική τους κίνηση να έχει μειωθεί αισθητά.''Είναι δύσκολα να ξοδεύω, να βγαίνω στα καταστήματα, ώστε να βοηθάμε με τον τρόπο μας και την όλη κατάσταση'', δήλωσε η γυναίκα ομιλήτρια, όντας πέντε μήνες άνεργη.



Επιπρόσθετα, τόνισαν πως το ανώτερο ποσό που θα διέθεταν για τα έξοδα του σπιτιού και της τήρησης των παραδοσιακών εθίμων των εορτών θα άγγιζε τα 200 με 250 ευρώ. Παρ'ολα αυτά, αν και απογοητευμένοι, στεναχωρημένοι και φοβισμένοι για το τι θα επιφέρει η επόμενη ημέρα, το νέο έτος στην ελληνική κοινωνία και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν δίστασαν να εκφράσουν την ψυχική τους δύναμη, το σθένος και να ευχηθούν υγεία,ειρήνη, ευτυχία, οικονομική άνοδο και μια ''φωλιά'' για τους άστεγους , μετανάστες και πρόσφυγες αυτού του κόσμου. 



Σε παρόμοιο επίπεδο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπροσώπου του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Καλλιθέας, Ζήσιμου Μελιδώνη.Σε αποκλειστική του συνέντευξη μας ανέφερε την πεσμένη διάθεση του καταναλωτικού κοινού και της ίδιας της αγοράς. Μας γνωστοποίησε με σαφή τρόπο οτι η Καλλιθέα,ως τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στο Λεκανοπέδιο Αττικής,έχει πληγεί από την οικονομική κρίση,κάτι που φαίνεται και από το γεγονός οτι το ποσοστό των καταστημάτων που έκλεισαν το τελευταίο έτος έφτασε εως και το 40%.





Ο αντιπρόσωπος Επαγγελματικού Συλλόγου Καλλιθέας,Ζήσιμος Μελιδώνης.






Σε ερώτηση μας για το πως έκρινε την εμπορική  κίνηση εντός των εορτών,ανέφερε "Ήταν πολύ πεσμένη.Ήταν πεσμένη 40%-60% και οι λόγοι για τους οποίους ήταν πεσμένη η αγορά αφορούν την έλλειψη οικονομικού κινήτρου.Η αγορά κινείται από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους,που έχουν πενιχρούς μισθούς",ενώ στην συνέχεια προσέθεσε οτι " η πτώση σε πανελλαδικό επίπεδο κυμάνθηκε κάπου εκεί...το εμπόριο δεν πλήττει μόνο την Αθήνα,αλλά και τις επαρχιακές πόλεις".

Ωστόσο,δεν στάθηκε μόνο εδώ.Τόνισε οτι οι φετινές τιμές στην αγορά της Καλλιθέας  κυμάνθηκαν σε σχετικά  χαμηλά επίπεδα ."Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.Ενώ η Καλλιθέα δεν έχει mall,πολυκαταστήματα δηλαδή,η αγορά της-αν ψάξετε και δείτε-κυμαίνεται και σε ακριβές και σε φθηνές τιμές.Έχει για όλα τα βαλάντια,όπως συνηθίζεται σε όλες τις εμπορικές αγορές''. 


Κλείνοντας, κατά την διάρκεια των εορτών,ο Δήμος Καλλιθέας κράτησε "πολύ χαλαρά επίπεδα" με τον Εμπορικό Σύλλογο."Φαίνεται οτι οι Δήμοι  δεν σκέφτονται τις  ανάγκες  της πόλη τους.Το μόνο που σκέπτονται  οι δήμοι είναι πολιτικά..Σκέφτονται πως θα μαζέψουν ψήφους,με νοοτροπίες παλιές.Δεν έχουν σύγχρονες νοοτροπίες στο θέμα μάρκετινγκ,πως θα μπορέσει για παράδειγμα να αναπτυχθεί σωστά ο δήμος τους",ανέφερε ο κύριος Ζήσιμος Μελιδώνης.


Ρεπορτάζ:Μητρόπουλος Γιώργος,Διονυσία Μποζίκη
            

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη