Βαν Γκογκ στην Αρκαδία



Το «Loving Vincent», μια ταινία ζωγραφισμένη εξ ολοκλήρου στο χέρι που αφορά τον ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ (30 Μαρτίου 1853 - 29 Ιουλίου 1890), θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ Μελιτζάzz του Λεωνιδίου Αρκαδίας την ερχόμενη εβδομάδα. Το φεστιβάλ Μελιτζάzz, που πραγματοποιείται στο ίδιο χωριό επί 12 συνεχή χρόνια, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Πελοποννήσου και έχει βραβευθεί στην εκδήλωση Best City Awards 2016. Εχει πίσης ενταχθεί στο δίκτυο των εκλεκτών ευρωπαϊκών φεστιβάλ και τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό σήμα «EFFE Label 2017-8, Remarkable festival». 
Γυρισμένο από τους Ντοροτέα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν, το «Loving Vincent» δίνει ζωή στους πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ με έναν πραγματικά ξεχωριστό τρόπο: κάθε ένα από τα 65.000 καρέ της ταινίας είναι μια ελαιογραφία που ζωγραφίστηκε στο χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους οι οποίοι ταξίδεψαν από όλον τον κόσμο, στα τρία στούντιο του «Loving Vincent» στην Πολωνία και στην Ελλάδα, για να πάρουν μέρος στην παραγωγή. Γύρω από κανέναν άλλο καλλιτέχνη δεν έχουν δημιουργηθεί τόσοι μύθοι, όπως για τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ο αληθινός Βαν Γκογκ αποκαλύπτεται με μιας μέσα από τα γράμματά του. Ο ίδιος έγραφε στο τελευταίο γράμμα προς τον αδελφό του Τέο: «Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο μέσα από το έργο μας».
Παίρνουμε τα γραπτά του στην κυριολεξία και αφήνουμε τους πίνακες να αφηγηθούν την αληθινή ιστορία του. Το «Loving Vincent» γυρίστηκε πρώτα ως ταινία δράσης με ηθοποιούς και κατόπιν ζωγραφίστηκε καρέ-καρέ με λαδομπογιά στο χέρι. Σύμφωνα με την παραγωγή της ταινίας «το τελικό αποτέλεσμα είναι το προϊόν της αλληλεπίδρασης μεταξύ της ερμηνείας των ηθοποιών που υποδύονται χαρακτήρες των διάσημων πορτρέτων του Βαν Γκογκ και της δημιουργικότητας των ζωγράφων που μετέφεραν αυτούς τους χαρακτήρες στον καμβά».
 Στο «Loving Vincent» πρωταγωνιστούν ηθοποιοί που τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά τους μοιάζουν με τα διάσημα πορτρέτα του Βαν Γκογκ: Ντάγκλας Μπουθ, Ελενορ Τόμλινσον, Τζερόμ Φλιν, Σίρσα Ρόναν, Κρις Ο' Ντάουντ, Τζον Σέσιονς, Εϊνταν Τέρνερ και ο θεατρικός ηθοποιός Ρόμπερτ Γκούλατσικ που στον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο συστήνεται ως Βίνσεντ Βαν Γκογκ.
Η θεματική του εφετινού φεστιβάλ Μελιτζάzz που θα διεξαχθεί από 5 έως 9 Ιουλίου είναι οι εικαστικές τέχνες και η συνομιλία τους με τον κινηματογράφο. Η πανελλήνια πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας «Loving Vincent» στο Λεωνίδιο Αρκαδίας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για το φεστιβάλ, αφού εφέτος το Λεωνίδιο θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο ανοιχτό ατελιέ. Μέσα από εκθέσεις ζωγραφικής, εργαστήρια για παιδιά και ανοιχτά στο κοινό workshops από τους ζωγράφους που συμμετείχαν στην παραγωγή του «Loving Vincent», το φεστιβάλ θα επιχειρήσει να χτίσει γέφυρες μεταξύ του έργου του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και του Νέστορος Βαρβέρη, λεωνιδιώτη ζωγράφου, που λησμονήθηκε μετά θάνατον. 
Στο Λεωνίδιο έχει προσκληθεί ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ντάγκλας Μπουθ, ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του ταχυδρόμου που μεταφέρει τα γράμματα του Θεόδωρου προς τον αδελφό του, Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Η πανελλήνια πρεμιέρα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας πραγματοποιείται αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του «Loving Vincent» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy στη Γαλλία, που έγινε στις 13 Ιουνίου.  
Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

tovima.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη