Βλόγγος Αρκαδίας: Το… κρυμμένο «μπαλκόνι» της Πελοποννήσου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Μικρό και όμορφο χωριό στην ορεινή Αρκαδία, ο Βλόγγος είναι χτισμένος στην προτελευταία κορυφή του όρους Εχτίχοβα, σε υψόμετρο 1.060 μέτρα, και απέχει 9 χιλ. από τη Δημητσάνα.
Ο Βλόγγος έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και θεωρείται το «μπαλκόνι» της κεντρικής Πελοποννήσου, αφού έχει πανοραμική θέα στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, στον Ταΰγετο, στο Λύκαιο όρος και στη Μίνθη. Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, ιδιαίτερα το απόγευμα και το ηλιοβασίλεμα, φαίνεται ολόκληρη η κοιλάδα του Αλφειού από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα, καθώς και το Ιόνιο πέλαγος.
Στο χωριό υπάρχουν λιγότερα από 50 σπίτια (συνήθως κατοικούμενα από μεγάλες οικογένειες) και περιορισμένος πληθυσμός που ασχολείται κυρίως με τη γεωργία και κτηνοτροφία.
Αξιόλογη είναι η εκκλησία του Αϊ-Γιώργη στην άκρη του χωριού, χτισμένη το 1815 σε παλιό μετόχι της Ιεράς Μονής Ιωάννου Προδρόμου (16ος-17ος αι.), με την περίφημη πηγή με τους «καντάλους» να αναβλύζει κάτω από αυτή. Δίπλα από την εκκλησία εκτείνεται ένα καταπράσινο δασύλλιο με καρυδιές 100 ετών. Στις 6 Αυγούστου, στο προαύλιο του Αϊ-Γιώργη γιορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος με πανηγύρι που αρχίζει από το πρωί, μετά τη λειτουργία, και συνοδεύεται από γίδα βραστή και δημοτικά τραγούδια.
Τους χειμωνιάτικους μήνες, που είναι πιο μοναχικοί, το χωριό ντύνεται σε αποχρώσεις του γκρίζου και του λευκού, καθώς βρίσκεται συχνά βυθισμένο στην ομίχλη ή σκεπασμένο με χιόνι, δίνοντας στα πέτρινα σπίτια και σοκάκια του μοναδική όψη.
Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία, άθληση (κανόε καγιάκ, ράφτινγκ, σκι), επίσκεψη σε χώρους ιστορικού, αρχαιολογικού, λαογραφικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, καθώς και για περιήγηση σε πλούσιους βιότοπους.
Για τους επισκέπτες του χωριού λειτουργούν όλο το χρόνο οικογενειακός ξενώνας και παραδοσιακό καφενείο, το οποίο κατά περίπτωση εξυπηρετεί και ως εστιατόριο.
Φθινοπωρινές εικόνες από το χωριό:













ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

eretikos.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη